Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Egyre több helyen bukkan fel a majomhimlő a WHO szerint

10perc.hu
2024. 10. 01.
Egyre több helyen bukkan fel a majomhimlő a WHO szerint

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a majomhimlős esetek száma folyamatosan emelkedik Afrikában, különösen a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

A majomhimlő egyre több térségben üti fel a fejét Afrikában, ahogy az esetszámok folyamatosan növekednek. A WHO közlése alapján a fertőzés különösen súlyos a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol az eddig laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített 6600 eset 85%-át azonosították. Az afrikai térségben eddig 32 ember halt meg a majomhimlő következtében, és ezek közül 25 halálesetet Kongóban jelentettek - közölte a 24.hu.

A WHO szerint a nyugat-afrikai Guineából is érkezett már haláleset. Az országok folyamatosan jelentik a gyanús eseteket, de például Kongóban csak az esetek 37%-ában tudnak laboratóriumi vizsgálatot végezni a korlátozott kapacitások miatt. Az elvégzett tesztek 55%-a pozitív eredményt hoz.

Burundiban, amely Kongóval határos, augusztus közepe után jelentősen megnőtt a fertőzésgyanús esetek száma. Az itt regisztrált esetek körülbelül 40%-a bizonyul majomhimlőnek, és a fertőzöttek harmada öt év alatti gyermek. A vírus jellemzően 5-13 nappal a fertőzés után okoz tüneteket, amelyek kezdetben fáradtságot, lázat, nyirokcsomó-duzzanatot, izomfájást és hátfájást foglalnak magukba. Később kiütések alakulnak ki, amelyek először az arcon és a végtagokon jelennek meg, majd kifakadnak és leszáradnak. Jelenleg nincs célzott terápia a majomhimlő kezelésére, csak tüneti ellátás áll rendelkezésre.

Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Egészség

További cikkek