Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Új nyálteszt szívelégtelenség kimutatására

10perc.hu
2024. 09. 28.
Új nyálteszt szívelégtelenség kimutatására

Amerikai kutatók egy ígéretes fejlesztést mutattak be, amely mindössze 15 perc alatt képes kimutatni a szívelégtelenség két fontos biomarkerét egyetlen csepp nyálból.

A szívelégtelenség a világ egyik vezető haláloka, különösen azoknál, akik nem férnek hozzá rendszeres egészségügyi ellátáshoz. A kutatócsoport célja egy olyan egyszerű, otthon is elvégezhető teszt kifejlesztése volt, amelyhez nincs szükség laboratóriumi vizsgálatokra - közölte a HVG.

A szívelégtelenség kialakulásának oka, hogy a szívizom legyengül, így nem képes elegendő oxigéndús vért pumpálni a testbe. Jelenleg a szívelégtelenséget vérvizsgálattal lehet szűrni, amely a B-típusú natriuretikus peptid (BNP) szintjét méri. Az új teszt célja, hogy ezt a mérést egyszerű nyálvizsgálattal helyettesítse, és könnyen elérhetővé tegye bárki számára otthoni körülmények között.

Korábban a nyáltesztek alkalmazása korlátozott volt, mivel csak egyetlen biomarker jelenlétét tudták mérni, és a gyártási folyamatok is bonyolultak voltak. A Colorado Állami Egyetem kutatói azonban egy új, olcsó bioszenzor prototípust, az eCaDI-t fejlesztették ki, amely két biomarker – a Galectin-3 és az S100A7 – szintjét méri. A Griffith Egyetem ausztrál kutatói pedig számszerűsítették ezeket a biomarkereket a nyálban, és összefüggést találtak a szívelégtelenség kimenetelével.

Az eCaDI olyan, mint egy szendvics – magyarázzák a kutatók. Öt rétegből áll, amelyek közé reagenspárnákat ékeltek, amelyek a nyállal érintkezve reakcióba lépnek, és elektromos áram segítségével mérik a biomarkerek szintjét. Az eszközök egyszer használatosak, de könnyen összeszerelhetők: 20-30 perc alatt öt teszt is elkészíthető, és mindössze körülbelül 1000 forintba kerül egy darab.


Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Egészség

További cikkek