Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A klímaváltozás kétszeresére nőtt az áradások valószínűsége

10perc.hu
2024. 09. 26.
A klímaváltozás kétszeresére nőtt az áradások valószínűsége

A klímaváltozás miatt a közép-európai áradások kétszer olyan valószínűvé váltak. A Boris ciklon által okozott áradások 24 halálos áldozatot követeltek.

A legutóbbi közép-európai áradások, amelyek legalább 24 ember halálát okozták, figyelmeztetnek a klímaváltozás hatásaira. A World Weather Attribution jelentése szerint az árvizeket okozó csapadékok kétszer olyan valószínűvé váltak, mióta a globális felmelegedés előrehaladt. Az áradások következményeként a városokat sár és törmelék borítja, a károk pedig milliárdokra rúgnak – számolt be a Reuters.

A Boris ciklon által okozott négy napos esőzés a legintenzívebb volt, amit valaha rögzítettek a térségben. A kutatók hangsúlyozták, hogy amíg az időjárási mintázatok, amelyek a vihart okozták, szokatlanok voltak, a klímaváltozás súlyosbította a helyzetet. 

"A fosszilis tüzelőanyagok által kiváltott felmelegedés pusztító következményeit még inkább hangsúlyozzák ezek az árvizek" 

– mondta Joyce Kimutai, az Imperial College London kutatója.

A jelentés figyelmeztetett arra is, hogy ha a globális felmelegedés eléri a 2 °C-t, akkor a viharok 50%-kal gyakoribbak lesznek, és legalább 5%-kal több csapadékot hoznak. A kutatók arra sürgetik a döntéshozókat, hogy tegyenek lépéseket a globális felmelegedés megállítása érdekében, és váltsanak át megújuló energiaforrásokra.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek