Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Ausztrália késleltetheti 2035-ös éghajlati célértékeinek bejelentését az amerikai választások kimenetele miatt

10perc.hu
2024. 09. 05.
Ausztrália késleltetheti 2035-ös éghajlati célértékeinek bejelentését az amerikai választások kimenetele miatt

Ausztrália a 2035-ös éghajlati célértékek bejelentését késleltetheti az amerikai elnökválasztások kimenetele miatt, mivel a globális politikai helyzet és a nemzetközi nyomás jelentős hatással lehet a döntésére.

Ausztrália valószínűleg elhalasztja a 2035-ös éghajlati célértékeinek bejelentését, mivel a kormány az amerikai elnökválasztások kimenetelére vár. Az Éghajlatváltozási Hatóság által készített jelentés szerint több akadály is nehezíti a nettó nulla kibocsátás elérését, és a kormányok, köztük Ausztrália, a globális politikai helyzetet is mérlegelik, mielőtt véglegesítik a célokat - írta meg a The Guardian.

Az ausztrál kormány egyelőre nem tette közzé a 2035-ös éghajlati célokat, amelyeket február végéig kellett volna benyújtani a nemzeti szinten meghatározott hozzájárulások (NDC) részeként. Az amerikai választások kimenetele jelentős hatással lehet az ausztrál politikai döntésekre, mivel Kamala Harris, ha nyer, valószínűleg nyomást gyakorolna a világ többi országára, így Ausztráliára is, hogy határozott és ambiciózus célokat tűzzenek ki. Ezzel szemben Donald Trump esetleges győzelme az Egyesült Államok visszavonulását eredményezheti a párizsi klímaegyezményből, ami nemzetközi szinten klímaügyi vákuumot hozhat létre.

A nagybefektetők és éghajlatváltozással foglalkozó csoportok hangsúlyozzák, hogy az országoknak nem szabad siettetniük a célok bejelentését, ha ez lehetőséget ad arra, hogy tudományos alapokon és a legmagasabb szintű ambícióval határozzák meg azokat. Az Éghajlatváltozási Hatóság jelentése hat akadályt azonosított a nettó nulla kibocsátás elérésének útjában, és a hatóság javaslata szerint Ausztrália akár 65-75%-kal is csökkentheti a kibocsátást 2005-ös szinthez képest 2035-re, bár a végleges ajánlás még nem készült el.

Az amerikai választások eredményei várhatóan döntő szerepet játszanak abban, hogy hogyan alakulnak a globális éghajlati célok. Erwin Jackson, a befektetői csoport politikai igazgatója arra figyelmeztetett, hogy Kamala Harris elnöksége alatt az USA valószínűleg nyomást gyakorolna az országokra, így Ausztráliára is, hogy mihamarabb határozott 2035-ös célokat tűzzenek ki. Ezzel szemben egy Trump-elnökség nemcsak az Egyesült Államok párizsi megállapodásból való kivonulását jelentené, hanem új klímaügyi vezetői koalíciók kialakulását is, ami késleltetheti az országok új célkitűzéseit.

Az Éghajlatváltozási Hatóság új elnöke, Matt Keant, korábbi új-dél-walesi liberális kincstárnok és energiaügyi miniszter, elmondta, hogy a hatóság tudományos és gazdasági adatok alapján tesz majd ajánlásokat, de figyelembe kell venni a geopolitikai környezetet is. „Nyilvánvaló, hogy az amerikai választások eredménye hatással lesz” – mondta Keant. A jelentés szerint a nettó nulla kibocsátás elérése érdekében az energiaágazatnak sürgősen csökkentenie kell a kibocsátást, miközben meg kell dupláznia a termelést, hogy megfeleljen a megnövekedett keresletnek a zöld energiák iránt.

További cikkek