Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

91%-os pontossággal alakítja a gondolatokat szöveggé egy új chip

10perc.hu
2024. 09. 01.
91%-os pontossággal alakítja a gondolatokat szöveggé egy új chip

Az EPFL kutatói által fejlesztett MiBMI chip jelentős előnyöket nyújt a súlyos mozgássérültek számára, mivel képes a gondolatokat pontosan szöveggé alakítani.

Egy új, apró méretű "brain-machine interface" (BMI) ígéretes áttörést jelent a súlyos mozgássérültek számára. A MiBMI nevű fejlesztés egy 8 mm-es chipet alkalmaz, amely képes a gondolatokat szöveggé alakítani, mindezt 91%-os pontossággal - írja az Interesting Engineering.

A Lausanne-i Politechnikai Egyetem (EPFL) kutatói által kifejlesztett MiBMI szilícium chipekre alapozva működik, és képes dekódolni a bonyolult neurális jeleket, amelyek az agyból származnak. 

Az eszköz az agyi aktivitást szöveggé alakítja, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy gondolataikat írott formában közöljék.

Forrás: Northfoto

Mahsa Shoaran, az EPFL Integrated Neurotechnologies Laboratory munkatársa kiemelte, hogy a MiBMI a bonyolult neurális tevékenységet nagy pontossággal és alacsony energiafogyasztással képes szöveggé alakítani. Ezzel közelebb kerülünk ahhoz a célhoz, hogy praktikus, beültethető megoldások álljanak rendelkezésre, amelyek jelentősen javíthatják a súlyos mozgássérült egyének kommunikációs képességeit.

A MiBMI működése során az agy által generált idegi jeleket dolgozza fel. 

A rendszer az elképzelt kézmozdulatokhoz kapcsolódó aktivitást rögzíti és azonnal digitális szöveggé alakítja. Ez a technológia különösen hasznos lehet azok számára, akik olyan szindrómában szenvednek, ahol a kommunikáció más módjai korlátozottak.

A MiBMI egyedülálló jellemzője, hogy minimálisan invazív, kompakt mérete és alacsony energiaigénye miatt ideális a beültetéshez. 

Az eszköz két 8 mm²-es chipet tartalmaz, amelyek képesek a szükséges felvételi és feldolgozási feladatok ellátására. 

Az alacsony invazivitás biztosítja a biztonságot és a praktikus alkalmazhatóságot klinikai és mindennapi életkörnyezetben egyaránt.

Forrás: Northfoto

Jelenlegi képességei alapján a chip 31 karakter dekódolására képes, de a kutatók bíznak benne, hogy a jövőbeni fejlesztések során akár 100 karakter feldolgozása is lehetséges lesz. 

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek