Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Új technológia segíti a Semmelweis Egyetemen az állkapocs rekonstrukciós műtéteket

10perc.hu
2024. 08. 30.
Új technológia segíti a Semmelweis Egyetemen az állkapocs rekonstrukciós műtéteket

A Semmelweis Egyetem úttörő megoldást kínál azok számára, akik daganatos megbetegedés következtében elveszítették állkapcsuk egy részét

Háromdimenziós tervezéssel és szárkapocscsont felhasználásával állítják helyre az érintett területeket. Az eljárás során a 3D technológia lehetővé teszi, hogy a műtét minden lépését előre megtervezzék - írja a Helló Sajtó.

Leggyakrabban szájüregi daganatok, illetve bizonyos jóindulatú tumorok eltávolítása után alkalmazzák ezt a módszert, amely nemcsak az arc esztétikáját, de a rágófunkciót is visszaállítja. 

A műtéteket a Semmelweis Egyetem két klinikájának – az Arc-Állcsont-Szájsebészeti és a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikának – szakemberei végzik szoros együttműködésben.

Dr. Würsching Tamás, a klinika szakorvosa szerint, a szoftveres tervezésnek köszönhetően a sebészek már előre szimulálni tudják, hogy pontosan mit kell végrehajtani a műtét alatt. Ez a megközelítés nem csak a műtéti időt rövidíti le, hanem növeli a műtét sikerességét is, mivel a precízen megtervezett vágások és a gyors implantáció lehetővé teszi, hogy a szövetek ne károsodjanak visszafordíthatatlanul.

Az állkapocs pótlásához a szárkapocscsontot használják, amely különösen alkalmas stabilitása és formája miatt. Ez a csont lehetővé teszi a fogászati implantátumok beültetését is, ami azt jelenti, hogy a páciensek rágófunkciója is megmarad a daganat eltávolítása után. Dr. Bogdán Sándor, a klinika osztályvezető docense elmondta, 

hogy a 3D tervezés segítségével pontosan meg tudják határozni, milyen típusú és méretű szövetekre van szükség az adott betegnél.

Dr. Klárik Zoltán, a plasztikai sebészet szakértője kifejtette, hogy az idő kulcsfontosságú tényező az ilyen műtétek során. A csontok és szövetek oxigén- és vérellátásának megszűnése komoly károkat okozhat, ezért a gyors és precíz beavatkozás elengedhetetlen. 

A 3D technológia és az előre elkészített vágósablonok jelentősen növelik a műtéti siker esélyeit.

A Semmelweis Egyetem már három éve rendszeresen végez állkapocs-rekonstrukciós műtéteket. Évente körülbelül tizenöt páciens részesül ebben az innovatív eljárásban.

Címkék:
#Tudomány

További cikkek