Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Napvilágot látott egy egyszerű módszer a vízben lévő mikroműanyagok eltávolítására

10perc.hu
2024. 08. 20.
Napvilágot látott egy egyszerű módszer a vízben lévő mikroműanyagok eltávolítására

A mikroműanyagok, melyek jelentős mennyiségben kerülnek be szervezetünkbe ételeink és italaink révén, komoly aggodalomra adnak okot. 

Most azonban a tudósok egy egyszerű és hatékony megoldást találtak a vízből való eltávolításukra.

A Guangzhou Orvostudományi Egyetem és a Jinan Egyetem kutatói nemrégiben teszteltek egy módszert, amely során forralás és szűrés segítségével távolítják el a mikroműanyagokat. Az eljárást mind lágy, mind kemény vízben alkalmazták, nanoműanyagok és mikroműanyagok hozzáadásával. Az eredmények azt mutatják, hogy a forralás során az NMP-k (nanoműanyagok és mikroműanyagok) akár 90 százaléka is eltávolítható, bár az eltávolítás hatékonysága a víz típusától függ - részletezi a kutatás eredményét a Science Alert cikke.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a forralás egyszerűen alkalmazható a háztartásokban rendelkezésre álló eszközökkel, például konyhai vízforralókkal. 

A kemény vízben a forralás során keletkező vízkő – amely kalcium-karbonátból áll – hatékonyan befogja a mikroműanyagokat, mivel a melegítés hatására a kalcium-karbonát kicsapódik, és így a műanyag darabok a vízkőhöz tapadnak.

A lágy vízben, ahol kevesebb kalcium-karbonát oldódik, az NMP-k eltávolítása is jelentős, a vizsgált minták negyedét sikerült eltávolítani. 

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a forralt víz fogyasztása hosszú távon hatékony stratégiát jelenthet a mikroműanyagok globális csökkentésére. Bár a forralt víz fogyasztása számos helyen hagyományos gyakorlatnak számít, a kutatók remélik, hogy ez a módszer szélesebb körben elterjedhet, ahogy a műanyagok használata továbbra is növekszik.

A mikroműanyagok egészségügyi hatásai még mindig nem teljesen tisztázottak, de már összefüggésbe hozták őket a bélmikrobióma változásaival és az antibiotikum-rezisztenciával.

A kutatók további kutatásokat szorgalmaznak annak érdekében, hogy jobban megértsük a forralás hatékonyságát és ezzel a mikroműanyagok potenciálisan káros hatásait csökkenthessük.

További cikkek