Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Klímaváltozás a kertekben is: Miskolcon banánt szüretelnek

10perc.hu
2024. 07. 13.
Klímaváltozás a kertekben is: Miskolcon banánt szüretelnek

Pusztai László miskolci kertjében idén először beérett a banán.

Ez valószínűleg az első eset Miskolcon, hogy szabadtéren terem a trópusi gyümölcs. Pusztai úr szerint a klímaváltozás hozhatta el a meleget, ami a banánéréshez szükséges. A kertjében egy 100 éves fenyőfa is állt, de az kiszáradt a melegben. - olvasható a boon.hu-nak adott interjújában. 

Pusztai úr nem gondolta volna, hogy valaha is banánt szüretelhet Miskolcon. Eddig csak rendszeresen locsolta a banánfát, ami idén először hozott termést. A legnagyobb fa 6 méter magasra nőtt, de mellette is fejlődnek a kisebb fák. Télre levágják a fát másfél méteresre, és levelekkel takarják be a szárát a hidegtől.

"Eddig még sosem volt rajta banán. Az idén először vettük észre a fürtöket, és nagyon úgy fest, hogy beérik. Végtelen hosszú fürtöt növesztett, azon hosszában ott sorjáznak a banánok. Először egy burok volt az egész, de dobálja le a külső leveleket, és újabb és újabb sorok jönnek."mesélte a lapnak. 

A banán mellett füge is terem a miskolci kertben, ami tavaly kétszer is beérett. Van még kumkvatfája is, amit leértékelve vett egy hipermarketben, és azóta is szorgalmasan terem.

Pusztai László esete példa arra, hogy a klímaváltozás már érezhető hatással van Magyarország éghajlatára is. A melegebb nyarak lehetővé teszik a déligyümölcsök termesztését olyan területeken is, ahol ez eddig elképzelhetetlen volt.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek