Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Vajon mi történhetett? A kormány megszűnteti a Dél-budai Centrumkórház projektcégét

10perc.hu
2023. 10. 18.
Vajon mi történhetett? A kormány megszűnteti a Dél-budai Centrumkórház projektcégét

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Orbán-kormány döntését azzal magyarázta, hogy az állam nem tart fenn tovább olyan projektcégeket, ahol nincs érdemi munka, mert nem halad a beruházás.

A kormány szeptemberben a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében visszavonta néhány korábbi döntését. Az egyik ilyen visszavont határozat a Dél-budai Centrumkórház (DBC) megközelíthetőségének fejlesztéséről szól.

Ugyanakkor hangsúlyozták, ez a változás nem érinti majd az 1,2 millió ember egészségügyi ellátásáért felelős intézmény megépítését Budapest XI. kerületében. Akkor a projekt előkészítését irányító Bedros J. Róbert azt nyilatkozta, hogy „a kormánynak továbbra is eltökélt szándéka a DBC felépítése, azonban a körülmények miatt kénytelen átütemezni a projektet, amely így egy későbbi időpontban valósul meg” – írta az ATV.

A kormány friss döntése értelmében azonban megszűnik a már régóta tervezett, de forráshiány miatt folyamatosan halogatott centrumkórház projektcége. A HVG kiemelte, hogy a DBC-ről az elmúlt években sok mindent lehetett hallani, ám az építkezést nem lehetett látni, pedig eredetileg az egészségügyi intézmény átadását az idei évre tervezték.


Gulyás Gergely hozzátette, ha folytatódik a beruházás, akkor új projektcéget hoznak létre    Fotó: ATV


A lap kiderítette azt is, hogy a projektcég igazgatóságának tagjai közé tartozik Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének a felesége is, aki a 2018-as alapítás óta bruttó 34 millió forint fizetést vett fel. A felügyelőbizottság elnöke pedig Kovács István, a Megafon tulajdonosa, aki az elmúlt 5 évben bruttó 24 millió forint fizetést kapott közpénzből.

A HVG megkeresésére Gulyás Gergely úgy fogalmazott: „Minden felügyelőbizottsági tagnak folyósított havi pár százezer forint is pénz, de ha a beruházás halasztása miatt egy projektcégre nincs szükség, azt meg kell szüntetni, ezt tesszük a Dél-budai Centrumkórház előkészítésére létrehozott vállalkozással is”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a lapnak kiemelte azt is, hogy az ő kérése és döntése volt, hogy Kocsis Máté felesége, Kocsisné Márkus Szilvia a projektcég vezető testületének lapja legyen, méghozzá azért, mert megbízik benne. „Amíg a beruházás nem indul el, a cég működésére nincs szükség, ezért a DBC Zrt.-t meg fogjuk szüntetni legkésőbb jövő júniusban, ám addig még le kell zárni a tervezés-előkészítési munkákat” – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Hozzátette, ha folytatódik a beruházás, akkor új projektcéget hoznak létre.


Az Orbán-kormány így is már legalább 14 milliárd forintot költött el a projektre      Fotó: DBC Zrt


A XI. kerület szélére tervezett beruházást még 2016-ban jelentette be a kormány, a projekt azóta húzódik. A dobogói telket a kormány egy évvel később vásárolta meg, 4,4 milliárd forintért. Bár 2020-ban felásták a területet, és az építkezés 2022 első negyedévétől 2026 első negyedévéig tartott volna, viszont a tervek még nincsenek jóváhagyva. Ennek ellenére a lap becslései szerint az Orbán-kormány így is már legalább 14 milliárd forintot költött el a projektre.

A szuperkórház csúszása a projekt finanszírozását is súlyosan veszélyezteti, ugyanis a kormány a tervek szerint a 330 milliárd forintra becsült költségből 260 milliárd forintot az uniós helyreállítási alapból fedezne, ám ebből csak olyan projekteket lehet finanszírozni, amelyek 2026-ig lezárulnak.

Főkép forrása:
DBC Zrt

További cikkek