Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Mindössze 2700 forinttal emelik jövő januártól az otthonápolás havidíját

10perc.hu
2023. 08. 12.
Mindössze 2700 forinttal emelik jövő januártól az otthonápolás havidíját

Minimálbért szerettek volna, ehelyett 6 százalékos emelést kapnak a 45 ezer forintos ápolási díjra a tartósan beteg családtagjukat otthon ápolók.

Jövő januártól 6 százalékkal emelik az ápolási díj alapösszegét – ezt közölte a belügyminisztérium az RTL Híradóval, miután arról kérdezték őket, hogy kaphatnak-e minimálbért azok, akik családtagjaikat ápolják otthon. Ezért most havi 45 ezer forintos alaptámogatás jár.

Az érintettek azért küzdenek, hogy elismerje a társadalom: ez munka, amiért munkabér jár. Az ügyben civilek által indított petíciót már csaknem 20 ezren írták alá. „Úgy ment el a fiatalságom, hogy ővele be voltam zárva” – az aHang nevű civil szervezet filmjében beszélt Korai-Sümegi Kinga, aki a nagynénjét ápolja. Emiatt 12 éve már dolgozni sem tud.

„Vannak jobb napok, vannak nehezebbek. Van, amikor feladjuk, de akkor is újrakezdjük másnap és csináljuk tovább és várunk a csodára” – mondta.

Több mint 30 ezren gondozzák otthon tartósan beteg családtagjukat Magyarországon. Évek óta küzdenek azért, hogy a kormány emelje meg az ápolási díjat. Mostanra elérték, hogy a gyereküket otthon gondozók már a minimálbérnek megfelelő összeget kapják. De csak ők. Akik nem a gyereküket, hanem más hozzátartozójukat ápolják, a beteg állapotától függően legfeljebb havi bruttó 82 ezer forintot kapnak, de van, aki csak 45 ezret.

„Kvázi 365 napon át 24 órában, ha lefekszem is bármikor, mindig az embernek félig a fülével oda kell figyelni, mert szól, mert éjszaka egyedül nem tud felkelni, fel kell segíteni őt, hogy ki tudjon menni a toalettre. Ha menni kell, menni kell, ha ötször kell menni, ötször kell menni” – mesélt a mindennapokról Tölgyfaszegi László Attila, aki az édesanyját ápolja.


Több mint 30 ezren gondozzák otthon tartósan beteg családtagjukat Magyarországon     Fotó: Pixabay


Nettó 73 990 forint, és ebből képzeli el a magyar állam, hogy énnekem ki kéne fizetnem mindent, meg kéne éljek. Csak a havi gyógyszerköltsége stabilan 30 ezer forint az anyukámnak. És még jön hozzá az enyém – sorolja, mi mindent kell kifizetni a fél minimálbérből.

Már majdnem 20 ezren aláírták azt a petíciót, amit civil szervezetek indítottak azért, hogy ne csak a gyermeküket ápolók kaphassanak legalább minimálbért. „Igenis, nekik is jár, az, hogy minimálbért kapjanak. Legalább. És én még azt is mondom, hogy ott sem szabadna megállni. Addig kell vinni ezt a küzdelmet, amíg meg nem érti a társadalom, hogy ez egy munka”– szögezte le Czirokné Kovács Nóra, a Lépjünk, hogy léphessenek! közhasznú egyesület elnöke.

A Belügyminisztérium még tavasszal azt közölte, a szülőket azért emelték ki, mert ők a gondozás miatt évtizedekig nem tudnak visszalépni a munkaerőpiacra. Most azt válaszolták a különbségtételt magyarázva, hogy az önellátásra képtelen gyerekekről való gondoskodás alapjaiban határozza meg a családok működését.

A Belügyminisztérium kissé cinikusan azt írta, az adatok azt mutatják, hogy a családtag ápolása nem egész életen át tart, és mellette, ha korlátozottan is, de lehet dolgozni. A Magyar Államkincstár szerint átlagosan 5,2 évig folyósítják az ápolási díjat. Az érintettek szerint viszont van, hogy egy szülőt, egy házastársat is évtizedekig kell ápolni.

„Simán lehet, hogy a valóságban több ideig vannak ápolási díjon az emberek, az 5,2 év csak az átlag. És ekkora összeget kapva 5 év alatt is nagyon gyorsan el lehet szegényedni" – mondja Tóth Enikő, az aHang kampányfőnöke. A belügyminisztérium most az ígérte: 2024 január elsejétől 6 százalékkal emelik az ápolási díj alapösszegét. Ez havi 2700 forint emelést jelent.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek