A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) két húsipari üzem tevékenységét is felfüggesztette vagy részben megtiltotta, miután az ellenőrök súlyos élelmiszer-biztonsági kockázatokat tártak fel. A hatóság közlése szerint az érintett létesítmények összesen mintegy 8500 kilogramm élelmiszert vontak ki azonnali hatállyal a forgalomból, és hatósági zár alá helyezték a termékeket.
Súlyos higiéniai hiányosságok egy budapesti gyrosalapanyagot gyártó üzemben
A fővárosi gyrosnyárs-alapanyag-előállító üzem működését azonnal felfüggesztették. A Nébih ellenőrei az épület állapotától a tisztítási és dokumentációs hiányosságokig több, az élelmiszerbiztonságot súlyosan veszélyeztető problémát rögzítettek.
A leírtak szerint az ajtók nem záródtak megfelelően, nem volt rovarháló, a falak és mennyezet repedezett, festésük pergett, több helyen penészes húscafatok száradtak rá a felületekre. A padlón csikkek és rovartetemek voltak, a ládamosó berendezés pedig rágcsálóürülékkel szennyeződött. A bemutatott iratokból kiderült, hogy majdnem egy éve nem történt kártevőirtás.
A mosogatómedence koszos volt, a tisztítószer hiányzott, a forróvizes eszközfertőtlenítő használaton kívül és szennyezett állapotban állt. Higiénikus kézmosásra nem volt lehetőség, az eszköztartók pedig korrodáltak voltak. Az alapanyagokat és késztermékeket több esetben közvetlenül a padlón tárolták, alátétlécek nélkül.
A fagyasztási tevékenység dokumentációja hiányzott, és az ellenőrök érkezésekor olyan csirkecombfilét találtak, amelyet jelölés szerint előhűtöttek, valójában azonban fagyott állapotból olvasztottak.
A súlyos higiéniai állapotok miatt a Nébih azonnali hatállyal felfüggesztette az üzem működését. A hatóság ezen felül 10 tétel, 2691,5 kilogramm nem nyomon követhető élelmiszert is kivont a forgalomból és zár alá vette. A vállalkozás csak a hiányosságok megszüntetése és egy újabb ellenőrzés után folytathatta a működését.