2025. 12. 05.

381.78 Ft

327.85 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Új kedvenc született – ez lett az év tortája Magyarországon

Új kedvenc született – ez lett az év tortája Magyarországon
10perc.hu
2025. 07. 31.
Fotó: Magyar Cukrász Ipartestület (facebook)

Különleges ízek, hagyományok és újítások találkoznak az ország egyik legédesebb versenyén. Idén is megszületett a győztes.

Hirdetés

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Magyarország Tortája versenyt, amelyet idén is a Magyar Cukrász Ipartestület hirdetett meg. A megmérettetés apropóját Dobos C. József legendás dobostortájának 140. évfordulója adta, így a versenyzőknek idén ennek újraértelmezésével kellett indulniuk - számolt be róla a Magyar Cukrász Ipartestület Facebook oldala.

A beérkezett 34 nevezés közül a zsűri végül Balogh László és Kis Roland gyulai cukrászmesterek tortáját választotta győztesnek, amely a DCJ Stílusgyakorlat fantázianevet kapta. A név utal a Dobos C. József (DCJ) előtti tisztelgésre, a stílusgyakorlat pedig a klasszikus recept újragondolására.

A meggypálinka lett a titkos összetevő

„A torta alapja a klasszikus dobostorta újraértelmezése, a vajban gazdag felvert klasszikus alapokra épül, míg a habkönnyű csokoládé vajkrém a meggyzselével rendkívül szépen harmonizál. A vágási felület, a függőleges rétegrend különleges vizuális élményt ad, a meggy mély íze és a kellemes savak a csokoládé lágyságával és a karamell karakterével keveredve különleges gasztronómiai élvezetet nyújt. A torta főbb alkotóelemei közül a meggypálinka a zselé ízét hivatott fokozni, a mandula praliné és a grillázs, illetve a tejcsokoládé glazúr az ízek komplexitását és a megjelenést teszik teljessé” – jellemezték a nyertes tortát az alkotók.

A versenyzőknek az idei kiírás szerint kötelező volt felhasználniuk hungarikum pálinkát, a Kárpát-medencére jellemző gyümölcsöket és őshonos fűszereket is. A győztes tortában a meggy és a meggypálinka lett a fő ízjegy.

A dobogó többi helyezettje és a cukormentes győztes

A verseny második helyezettje a Hisztéria Cukrászda (Tápiószecső) „Vadszüreti csábítás” nevű tortája lett, a harmadik helyen pedig a hévízi Mozart CukrászdaFürtös menyecske” fantázianevű alkotása végzett.

A Magyarország Cukormentes Tortája címet 2024-ben Kovács Alfréd váci cukrászÁlmodozó” nevű kreációja nyerte el.

A torták augusztus 20-tól országszerte megkóstolhatók lesznek a versenyhez csatlakozott cukrászdákban.


Címkék:

További cikkek

Hirdetés

Friss cikkek

Népszerű cikkek

Budapest

Kapcsolódó cikkek