Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Magyarország Tortája versenyt, amelyet idén is a Magyar Cukrász Ipartestület hirdetett meg. A megmérettetés apropóját Dobos C. József legendás dobostortájának 140. évfordulója adta, így a versenyzőknek idén ennek újraértelmezésével kellett indulniuk - számolt be róla a Magyar Cukrász Ipartestület Facebook oldala.
A beérkezett 34 nevezés közül a zsűri végül Balogh László és Kis Roland gyulai cukrászmesterek tortáját választotta győztesnek, amely a DCJ Stílusgyakorlat fantázianevet kapta. A név utal a Dobos C. József (DCJ) előtti tisztelgésre, a stílusgyakorlat pedig a klasszikus recept újragondolására.
A meggypálinka lett a titkos összetevő
„A torta alapja a klasszikus dobostorta újraértelmezése, a vajban gazdag felvert klasszikus alapokra épül, míg a habkönnyű csokoládé vajkrém a meggyzselével rendkívül szépen harmonizál. A vágási felület, a függőleges rétegrend különleges vizuális élményt ad, a meggy mély íze és a kellemes savak a csokoládé lágyságával és a karamell karakterével keveredve különleges gasztronómiai élvezetet nyújt. A torta főbb alkotóelemei közül a meggypálinka a zselé ízét hivatott fokozni, a mandula praliné és a grillázs, illetve a tejcsokoládé glazúr az ízek komplexitását és a megjelenést teszik teljessé” – jellemezték a nyertes tortát az alkotók.
A versenyzőknek az idei kiírás szerint kötelező volt felhasználniuk hungarikum pálinkát, a Kárpát-medencére jellemző gyümölcsöket és őshonos fűszereket is. A győztes tortában a meggy és a meggypálinka lett a fő ízjegy.
A dobogó többi helyezettje és a cukormentes győztes
A verseny második helyezettje a Hisztéria Cukrászda (Tápiószecső) „Vadszüreti csábítás” nevű tortája lett, a harmadik helyen pedig a hévízi Mozart Cukrászda „Fürtös menyecske” fantázianevű alkotása végzett.
A Magyarország Cukormentes Tortája címet 2024-ben Kovács Alfréd váci cukrász „Álmodozó” nevű kreációja nyerte el.
A torták augusztus 20-tól országszerte megkóstolhatók lesznek a versenyhez csatlakozott cukrászdákban.