Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Magyar kutatók új gyógymódot találtak a súlyos Covid-19 esetek kezelésére

10perc.hu
2024. 10. 21.
Magyar kutatók új gyógymódot találtak a súlyos Covid-19 esetek kezelésére

A koronavírus-járvány új hulláma ismét elérte Magyarországot, és noha a szakértők egyértelműen a védőoltást tartják a leghatékonyabb védekezési módnak, az oltóanyag jelenleg nem érhető el az országban, de a kutatók új gyógymódot találtak.

A háziorvosok arról számolnak be, hogy egyre több beteg jelentkezik felső légúti tünetekkel, és a koronavírus-fertőzések száma is emelkedik. Az új vakcinák beszerzése ugyan folyamatban van, de az érintetteknek egyelőre várniuk kell a védelemre - közölte az AC News.

Azonban a COVID-19 elleni küzdelemben újabb fontos előrelépést értek el a magyar kutatók. Egy olyan, eredetileg daganatos betegségek kezelésére használt gyógyszert, a Rucaparibot azonosították, amely hatékony lehet a súlyos lefolyású koronavírus-fertőzések kezelésében is – számolt be róla a HUN-REN. A kutatásban a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont munkatársai is részt vettek, az eredményeket pedig a British Journal of Pharmacology című szaklapban publikálták.

A koronavírus fertőzés két szakaszra oszlik: a virális szakaszra, amikor a vírus elszaporodik, és a gyulladásos szakaszra, amikor az immunválasz súlyos gyulladást vált ki. Sok jelenlegi gyógyszer, mint például a Paxlovid, csak az első szakaszban hatásos. A magyar kutatók viszont úgy találták, hogy a Rucaparib kettős hatással rendelkezik: nemcsak a vírus szaporodását gátolja, hanem a gyulladásos folyamatokat is visszaszorítja. „Ezáltal egy olyan egyedülálló terápia irányába nyitottunk utat, amely a fertőzés virális és gyulladásos szakaszában egyaránt alkalmazható” – mondta Bajusz Dávid, a kutatás egyik vezetője.

A gyógyszer különösen hasznos lehet súlyos légzőszervi tünetek esetén, amikor a fertőzés már előrehaladott állapotban van. Továbbá, a Rucaparib hatékony lehet a vírus különböző variánsai ellen, mivel a vírus tüskefehérjéjének konzervált részeit célozza, amelyek nem változnak jelentősen az egyes variánsok között.

A kutatás még nem ért véget, a tudósok most a vírusok szaporodását irányító fehérjék gátlásával foglalkoznak, és más globális fenyegetések, mint például a majomhimlő elleni terápiás lehetőségeket is vizsgálják.

Címkék:
#Koronavírus

További cikkek