Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a legfontosabb kijelentések

10perc.hu
2024. 10. 18.
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a legfontosabb kijelentések

Orbán Viktor legutóbbi rádióinterjújában élesen bírálta az Európai Néppártot, az ukrajnai háborút, valamint Brüsszel politikáját, miközben Magyarország önálló útját hangsúlyozta a migráció és a gazdaság terén.

"Két csoportból áll az EU az ukrán háborúval kapcsolatban: „vannak a többiek meg mi” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió pénteki interjújában a kétnapos EU-csúcs után - közölte a Telex.

A miniszterelnök kijelentette, hogy Magyarország nem vesz részt a háborús erőfeszítésekben, szemben az EU többi országával, amelyek már mind hadviselő félként viselkednek. „Magyarország a kezdetek kezdetén bejelentette, hogy mi nem akarunk részt venni a háborús erőfeszítésekben. Ma az EU összes többi országa benne van háborúban, az EU úgy viselkedik, mint egy hadviselő fél” – mondta. Orbán ismét kihangsúlyozta, hogy Magyarország szerint a háborút nem lehet megnyerni, és a konfliktust tárgyalásokkal kell megoldani, nem pedig a csatatéren. „Ne kelljen dollár és euró milliárdokat küldeni, ne kelljen szankciókat bevezetni, ne tegyük tönkre az európai kereskedelmet.”

A miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország nem kíván részt venni Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelmi tervében, mivel az szerinte inkább vereséget jelentene. „Döbbenten hallgattuk Zelenszkij győzelmi tervét, mert most derült ki, hogy ami eddig tervként létezett az a vereség terve” – mondta. Orbán Viktor szerint a háborús helyzet Oroszország javára változott, és most már Ukrajna veszít. „Most éppen elveszítjük a háborút. Én szeretem a politikusi szalonokban megfogalmazott remek mondatokat, de most éppen ezrével halnak meg a frontvonalon mindkét oldalon, de az ukrán oldalon is.”

Az Európai Néppárttal való konfliktus kapcsán Orbán úgy fogalmazott, hogy „a tüzet az Európai Néppárt fújja, Manfred Weberék a legelkötelezettebbek a háború mellett”. A Néppárt egy posztot tett közzé Orbánról azzal a szöveggel, hogy „ideje távozni”. Orbán szerint a Néppárt egy olyan világot képzel el, ami Magyarország számára kedvezőtlen. A Néppárt egyértelműen kijelentette, hogy Orbán kormányának mennie kell, és találtak egy olyan pártot, amit szívesen látnának a magyar kormány élén. „Bejelentették a saját igényüket: ez a kormány menjen, ez a párt meg jöjjön. Ugye az Európai Néppárthoz tartozik ez a Tisza-féle párt.” Orbán szerint Brüsszel egy helytartókból álló kormányt szeretne látni Magyarországon, de ezt végső soron a magyar nép dönti el. „Bakfitty, mondaná egy Petőfi-vers 1848-49-ben. Nehogy már a németek mondják meg, hogy mi legyen Magyarországon.”

A migrációval kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy Európa más országai irigylik Magyarország migrációs politikáját, amelyet sok helyen szívesen látnának. „Más országokban a fél karjukat odaadnák az európai emberek a mi migrációs politikánkért.” Emellett a rezsicsökkentésről is beszélt, amelyet szerinte Németországban is irigyelnek. „Magyarország egy tüske a köröm alatt, egy szálka, ami kellemetlen helyzetbe hozza az európai kormányokat.” Hozzátette, hogy Magyarország gazdasági növekedése és közbiztonsága szembeáll azzal, amit más európai országok tapasztalnak.

A gazdasági helyzetre is kitért Orbán, különös tekintettel a nemrég bejelentett nemzeti konzultációra, amely az új gazdasági csomag alapját képezi. Hangsúlyozta, hogy a cél az ország háború elkerülése, valamint a migrációs nyomás visszaszorítása, mivel ezek hatalmas pénzügyi terheket jelentenek. „Most büntetnek minket a migrációs politikáért, de az is jobban megéri, mintha beengednénk őket ide” – mondta. A miniszterelnök kiemelte, hogy az adócsökkentésre is szükség van, még akkor is, ha Nyugat-Európa ezt nem támogatja. „Magyarország 2010-ben elindult egy úton, most annyiban más a helyzet, hogy a világban kialakult egy helyzet, amit akkor még nem lehetett látni.” Szerinte Európa rossz stratégiát követve „sündisznó állással” reagált a helyzetre, ami nem segíti elő a fejlődést, és inkább versenyezni kellene.

Az EU-csúcsra visszatérve Orbán elmondta, hogy három nagy csatára készült. Az első csata Zelenszkij győzelmi tervével kapcsolatos volt, amelyet Orbán rémisztőnek és hibásnak tartott. „Amit tegnap felvázolt belőle az ukrán parlamentben, az több mint rémisztő. Én azok közé tartozom, akik azt sürgetik, hogy az Európai Unió változtassa meg a mostani stratégiáját.” A második csata a migráció kérdésében folyt, ahol Orbán szerint Magyarországot azért büntetik, mert megvédi az EU határait. Végül a harmadik csata gazdasági kérdésekre vonatkozott, amelyek Orbán szerint veszélyeztetnék a magyar családokat. „Adóemelés, a rezsicsökkentés eltörlése, a nyugdíjrendszer átalakítása, a 13. havi nyugdíj eltörlése, ezeket követelik Magyarországtól a bürokraták. Ezt én vissza fogom utasítani, és meg fogom védeni az új gazdaságpolitika legfontosabb, családokat védő elemeit.”


Főkép forrása:
Orbán Viktor (Facebook)

További cikkek