Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Az Európai Néppárt szerint ideje Orbán Viktornak távoznia

10perc.hu
2024. 10. 15.
Az Európai Néppárt szerint ideje Orbán Viktornak távoznia

Az Európai Néppárt újabb erőteljes üzenetet küldött Orbán Viktornak Facebook-oldalán.

Az Európai Néppárt (EPP) egyértelmű és erőteljes üzenetet küldött Orbán Viktornak, amikor hétfőn este közzétettek egy figyelemfelkeltő posztot a Facebookon - közölte a Telex.

A poszthoz mellékelt képen a magyar miniszterelnök egy piros háttéren sétál kifelé, mögötte a „Time to go”, vagyis „Ideje távozni” felirat olvasható. Az üzenet nem hagy sok helyet a találgatásoknak: az EPP szerint itt az idő, hogy Magyarország újra közelebb kerüljön Európához, és lehetőséget kapjon a rossz kormányzás okozta károk helyreállítására. Ezt az üzenetet az EPP már korábban kiposztolta az X (korábban Twitter) platformon is, amikor Orbán Viktor hosszú szünet után újra felszólalt az Európai Parlament plenáris ülésén, ahol első alkalommal csapott össze Magyar Péterrel.

A posztra gyorsan érkezett magyar reakció is. Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője Facebookon azt írta, hogy tudják, az EPP be akar avatkozni a magyar választásokba, de emlékeztetett rá, hogy Magyarország vezetését nem az EPP, hanem a magyar emberek döntik el. A bejegyzésében Nacsa élesen bírálta az EPP-t, különösen Magyar Pétert, akit azzal vádolt, hogy telefonlopással és felesége titkos rögzítésével próbálja saját céljaira felhasználni a személyes információkat. Nacsa továbbá felidézte, hogy Magyar Péter a közelmúltban párhuzamot vont Hitler és a magyar közmédia között egy tüntetés során.

A Fidesz és az EPP kapcsolata már évek óta romlik, és ez a feszültség 2021 márciusában csúcsosodott ki, amikor a Fidesz kilépett az Európai Néppárt frakciójából és pártcsaládjából. Ennek ellenére a koalíciós partnerük, a KDNP, továbbra is a Néppárt tagja maradt. A feszültség nem új keletű, hiszen már 2020-ban sok EPP-tag kritizálta a Fidesz politikáját, és Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője akkoriban azt is mondta, hogy ha nem lett volna járvány, már kizárták volna a Fideszt. Deutsch Tamás Fidesz-politikus gestapós kijelentése után majdnem sor került erre a kizárásra.

A Fidesz távozásával a KDNP megpróbálta fenntartani kapcsolatát az EPP-vel, azonban idén nyáron elérkezett a fordulópont. A KDNP hivatalosan is megszakította kapcsolatát az EPP-vel, miután a Néppárt befogadta a Tisza Párt képviselőit. Eközben a Fidesz létrehozta a Patrióták Európáért nevű politikai szervezetet, amelyet rögtön politikai karanténba is helyeztek az Európai Parlamentben.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek