Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Elhunyt Kozma Imre atya

10perc.hu
2024. 10. 17.
Elhunyt Kozma Imre atya

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke és a Betegápoló Irgalmasrend korábbi magyarországi vezetője 85 éves korában elhunyt.

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke és a Betegápoló Irgalmasrend korábbi magyarországi vezetője 85 éves korában elhunyt. Hosszú és elkötelezett papi szolgálata alatt a hit, az önzetlen segítségnyújtás és a szegények támogatása mellett állt ki, amiért élete során számos elismerést kapott - közölte a Telex.

Kozma Imre atya 1940-ben született Győrzámolyban, és a győri bencés gimnáziumban érettségizett. Papi hivatását 1963-ban kezdte, amikor pappá szentelték. Már korai szolgálati helyein, például Tát-Dorogbányán és a budapesti Alkantarai Szent Péter-templomban is kiemelkedett szokatlanul szókimondó és mélyen megérintő prédikációival. Kozma atya már akkor is szembement a nehézségekkel, hiszen a hatóságok többször is kihallgatták. Az emberekért, közösségéért és az üldözöttekért végzett áldozatos munkája révén hamar elismert és közkedvelt pap lett.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítójaként Kozma atya nemcsak a szegények és rászorulók megsegítésében, hanem nagy volumenű humanitárius akciók megszervezésében is részt vett. Kiemelkedő szerepe volt a keletnémet menekültek befogadásában, a romániai forradalom alatt indított segélyakciókban és a délszláv háború menekültjeinek megsegítésében. Papi szolgálatát a mindennapokban élte meg, és másokat is arra ösztönzött, hogy hitüket cselekedetekkel bizonyítsák.

Életútját több mint harminc rangos kitüntetéssel ismerték el. Az év embere cím, a Magyar Köztársaság Középkeresztje, a Francia Becsületrend és az Európai Polgár díj csak néhány azok közül az elismerések közül, amelyekkel méltatták életművét.

Főkép forrása:
Vatican News (Facebook)

További cikkek