Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Rogán Antal minisztériuma rekordösszeggel lépte túl a propagandakeretet

10perc.hu
2024. 10. 13.
Rogán Antal minisztériuma rekordösszeggel lépte túl a propagandakeretet

Tavaly a tervezettnél jóval többet költött kommunikációra és konzultációval kapcsolatos feladatokra a Miniszterelnöki Kabinetiroda, derül ki a zárszámadási törvény tervezetéből.

A költségvetésben előirányzott 39,5 milliárd forint helyett a Rogán Antal vezette tárca végül 57,6 milliárd forintot fordított kormányzati kommunikációra, ami jelentős, 45,8 százalékos emelkedést jelent a tervekhez képest - írta a 24.hu.

A minisztérium összkiadásai szintén meghaladták az előzetes kalkulációkat. Az eredetileg tervezett 493 milliárd forint helyett 621,1 milliárd forintos deficitet hoztak össze 2023-ban. A portál ugyanakkor rámutat, hogy nem teljesen világos, mire ment el a többletforrás. Az biztos, hogy a Nemzeti Konzultáció költségeit 4 milliárd forintos átcsoportosítással pótolták ki novemberben. Ebből az összegből fizették a Magyarország 365 fotópályázat és a nyugdíjasok számára készített JóKor című kiadvány költségeit is.

Összehasonlítva a 2023-as adatokat a 2022-es választási évvel, az látható, hogy akkor a tervezett 18 milliárd forintos előirányzat helyett végül 45,7 milliárd forintot költöttek propagandára. Ez alapján a tavalyi évben rekordot döntött a kormánypropaganda költése.

A kormányzati kommunikációs tenderek nyertesei túlnyomórészt Balásy Gyula cégei voltak, emlékeztet az Mfor. A cégbirodalom három fő vállalkozása összesen 21,6 milliárd forint osztalékot hozott, kisebb cégei további 1 milliárd forintot eredményeztek.

A kiemelt nemzetközi sportesemények és állami rendezvények költségei is jelentősen túllépték az előirányzatokat. Az eredeti 60,6 milliárdos keret helyett 96,1 milliárd forint ment el, amiből csak az augusztus 20-i ünnepségek, beleértve a tűzijátékot, 6,3 milliárd forintot emésztettek fel.

Főkép forrása:
Dr. Bősz Anett Facebook
Címkék:
#Politika

További cikkek