Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A fegyvertartás helyzete Magyarországon: számok és szabályok

10perc.hu
2024. 10. 04.
A fegyvertartás helyzete Magyarországon: számok és szabályok

Magyarországon 144 334 fegyvertartási engedéllyel rendelkező állampolgár és 250 809 lőfegyver található. A gáz- és riasztófegyverek viselése is engedélyköteles.

Hazánkban 144 334 ember rendelkezik fegyvertartási engedéllyel, míg a természetes személyek összesen 250 809 lőfegyvert tartanak maguknál, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) nyilvántartása szerint. Ezen kívül a gáz- és riasztófegyver-viselési engedélyek száma 73 587. A fegyvertartás fogalmába a lőfegyver birtoklása, viselése és tárolása is beletartozik - közölte az Index.

A fegyvertörvény értelmében bizonyos szervezetek, mint például a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem tartoznak a törvény hatálya alá, így ők jogszerűen birtokolhatnak lőfegyvereket.

A lőfegyverek tartására engedélyt kell kérni, amelyet a kérelmező lakóhelye vagy székhelye szerint illetékes rendőrkapitányság ad ki. Engedély csak meghatározott célokra adható, mint például önvédelem, vadászat, sportlövészet vagy oktatás. A fegyvertartásra jogosult személyeknek kötelező a lőfegyverüket biztonságosan tárolni, például zárható szekrényben.

Az ORFK statisztikái szerint a természetes személyek által tartott lőfegyverek a következő célokra oszlanak meg:

  • önvédelem: 3696
  • munkavégzés: 5917
  • céllövészet: 6892
  • sportlövészet: 20 297
  • vadászat: 214 007

A szervezetek által tartott lőfegyverek száma 15 826, amelyből a sportlövészet céljára 9235 darab található. Az önvédelmi fegyverrel rendelkező személyeknek évente legalább egyszer lőgyakorlaton kell részt venniük, és a megfelelő igazolást be kell nyújtaniuk a rendőrségnek.

A gáz- és riasztófegyver-viselési engedélyek esetén azonban nincsenek pontos adatok, mivel egy engedélyes több fegyver viselésére is jogosult. A gáz- és riasztófegyverek viselése engedélyköteles, a törvény pedig világosan rögzíti, hogy a gáz- és riasztófegyverek birtoklása is engedélyhez kötött.

Érdekes, hogy a számszeríj (nyílpuska) nem minősül lőfegyvernek, hanem sporteszköznek tekintendő, így annak birtoklása nem igényel engedélyt. A jogszabályok előírják, hogy a számszeríjat csak kijelölt helyen, sportíjászatra lehet használni.

További cikkek