Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Nem jelöl főpolgármester-helyettest Karácsony Gergely a közgyűlésben

10perc.hu
2024. 10. 02.
Nem jelöl főpolgármester-helyettest Karácsony Gergely a közgyűlésben

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere bejelentette, hogy a közgyűlés alakuló ülésén nem fog főpolgármester-helyettest jelölni.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere bejelentette, hogy nem jelöl főpolgármester-helyettest a fővárosi közgyűlés alakuló ülésén, amelyre pénteken kerül sor. A döntés előzménye, hogy a közgyűlés tagjaival folytatott egyeztetések alapján kiderült, egyik jelöltnek sincs meg a szükséges 17 fős szavazattöbbsége, amellyel Karácsony szívesen együtt dolgozna. Ezért a főpolgármester úgy döntött, hogy helyettesei kiválasztását egy későbbi időpontra halasztja - közölte a 24.hu.

„Szerettem volna békejobbot nyújtani egykor riválisomnak, Vitézy Dávidnak. De nem tudok békejobbot nyújtani, ha levágják a jobb kezemet” – fogalmazott Karácsony, utalva arra, hogy Vitézy és jelenlegi helyettese, Kiss Ambrus együttes megtartását a Tisza Párt elutasította. Kiss Ambrus ugyanazokat a feladatokat fogja ellátni, mint korábban, de főpolgármester-helyettesi pozíció helyett a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatói szerepében folytatja munkáját.

Karácsony arra is figyelmeztetett, hogy ha a közgyűlés nem választja meg a tagjai közül az alpolgármestereket, akkor a kormányhivatal jelölhet egyet, amelyre fél éven belül kerülhet sor.

A főpolgármester kijelentette, hogy az alakuló ülésen nem döntenek a fővárosi cégvezetők személyéről, annak ellenére, hogy ezekre a pozíciókra már beérkeztek a pályázatok. Ehelyett Karácsony azt javasolta, hogy az alakuló ülésen azokkal a problémákkal foglalkozzanak, amelyeket azonnal meg tudnak oldani.

Karácsony Gergely javaslatot tett a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) módosítására is, amely több változást tartalmaz. A képviselők hamarabb kapják meg az előterjesztéseket, a közgyűlés tagjai hosszabb ideig fejthetik ki véleményüket, és a frakciók több munkatársat alkalmazhatnak. Emellett növelnék a képviselők tiszteletdíját, mivel a testület mostantól főállású képviselőkből áll, akik korábban polgármesterként más forrásból is kaptak fizetést.

Karácsony két főpolgármesteri jogkört megtartana. Az egyik, hogy a két közgyűlési ülés közötti időszakban a főpolgármester egyedül eljárhat, a másik pedig a fővárosi cégvezetők munkáltatói jogköre. „Ha valahol nem nyírják le a füvet, nem szedik fel a szemetet, az én anyukámat szidják” – fogalmazott Karácsony, utalva arra, hogy a városi közszolgáltatásokért ő felelős.

A főpolgármester egyúttal jelezte, hogy a pénteki alakuló ülés után még októberben sor kerül egy rendes közgyűlésre is, ahol már konkrét szakmai előterjesztések várnak döntésre. „Azt javaslom, hogy mielőtt az indulatok elszabadulnának, kezdjük el a közös munkát. Hátha a munkaterápia meghozza a bizalmat” – üzente Karácsony a közgyűlés tagjainak.

Az alakuló ülésen Karácsony öt javaslatot terjeszt elő, köztük a hajléktalanellátó rendszer módosítását és díszpolgári címek odaítélését. Emellett Kovács Gergely három, Vitézy Dávid pedig egy javaslattal áll elő.


Főkép forrása:
Karácsony Gergely (Facebook)

További cikkek