Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Napi másfél órát kell gyalogolniuk a délegyházi diákoknak

10perc.hu
2024. 09. 26.
Napi másfél órát kell gyalogolniuk a délegyházi diákoknak

Megszűnt az iskolabusz Délegyházán, így a diákoknak napi másfél órát kell gyalogolniuk.

A délegyházi iskolabusz megszűnése számos család számára nehézséget okoz, miután a tankerület megvonta a támogatást. A busz 2012 óta segítette a gyerekek reggeli és délutáni közlekedését, ám most az önkormányzat nem tudja önerőből fenntartani a szolgáltatást. A döntés váratlanul érte a szülőket, akiknek kevesebb mint két hét alatt kellett alkalmazkodniuk a megváltozott körülményekhez - írta a 24.hu.

Az iskolabusz megszűnésével a gyerekeknek napi másfél órát kell gyalogolniuk az iskolába és vissza. A település földrajzi adottságai miatt a központba jutás gyalogosan és kerékpárral is nagy kerülőkkel jár, ráadásul közvilágítás és járda sincs kiépítve a központtól távol eső részeken. A szülők attól tartanak, hogy különösen télen veszélyes lehet a gyerekek közlekedése, amikor sötétben és rossz időjárási körülmények között kell majd iskolába járniuk.

Riebl Antal polgármester elmondta, hogy a buszjárat igényét főként a hátrányos helyzetű gyerekek miatt vezették be, akik korábban hóban, sárban gyalogoltak az iskolába. A helyi közösség összefogással próbál segíteni, néhány szülő elviszi autóval az ismerős gyerekeket, de hosszú távon ez nem jelent megoldást.

A Szigetszentmiklósi Tankerületi Központ szerint 2019 óta támogatták az iskolabuszt, de a jogszabályok nem kötelezik őket erre. A támogatás megvonása miatt az önkormányzat döntött úgy, hogy megszünteti a szolgáltatást. A szülők anyagi hozzájárulással is újraindítanák a buszt, ám a 35 millió forintos éves költséget nem tudják fedezni.

Az iskolabusz megszűnése nem csak Délegyházán okoz problémát: több magyarországi településen is hasonló helyzet alakult ki, ahol a tankerületek a költségek megvágására hivatkozva szüntették meg a szolgáltatást. Néhány helyen azzal próbálták orvosolni a helyzetet, hogy a nagyobb testvérek kísérjék a kisebbeket, vagy felnőtt kísérőt biztosítottak, de a hosszú távú megoldás sok helyen még mindig nem körvonalazódik.


Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek