Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Orbánhoz közeli bank hitelezhette a Vox kampányát

10perc.hu
2024. 09. 16.
Orbánhoz közeli bank hitelezhette a Vox kampányát

Az El País szerint egy Orbánhoz közeli magyar bank több mint 9 millió euróval hitelezhette a spanyol szélsőjobboldali Vox párt választási kampányát.

A spanyol szélsőjobboldali Vox párt titokban tartja, melyik bank finanszírozta legutóbbi kampányát, ám az El País értesülései szerint egy Orbán Viktorhoz közel álló magyar pénzintézet adhatta a kölcsönt – írja a 444.hu. A párt több mint kilencmillió eurót vett fel, hogy finanszírozza 2023-as önkormányzati és országgyűlési választási kampányait, de nem árulják el, melyik bank nyújtotta a hitelt - közölte a Telex.

Santiago Abascal, a Vox pártelnöke azzal indokolta a titkolózást, hogy nem akarják „démonizálni” a bankot, amiért pénzt adtak nekik. A párt a törvényeket azonban megszegi, mivel a finanszírozó intézmény nevét nem hozták nyilvánosságra. A Vox honlapján közzétett éves beszámoló szerint a párt történetében először vett fel két banki hitelt a választási kampányok finanszírozására.

A történet nem egyedülálló: 2022-ben derült ki, hogy Marine Le Pen francia szélsőjobboldali politikai pártja, a Nemzeti Tömörülés, szintén egy magyar pénzintézettől, az MKB Banktól vett fel 11 millió eurós hitelt. A megállapodásról akkor döntöttek, amikor Le Pen 2021-ben találkozott Orbán Viktorral Magyarországon. A hitelt azóta visszafizették.

Főkép forrása:
Zsigmond Barna Pál Facebook

További cikkek