Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Hétfőn megsemmisítik a szavazólapokat és egyéb választási iratokat

10perc/MTI
2024. 09. 08.
Hétfőn megsemmisítik a szavazólapokat és egyéb választási iratokat

Hétfőn megsemmisítik a júniusi EP- és önkormányzati választások szavazólapjait, ajánlóíveit és más választási dokumentumokat, a törvény előírásai szerint.

Hétfőn kerül sor a júniusi európai parlamenti (EP), önkormányzati és nemzetiségi választások során használt szavazólapok és egyéb választási iratok megsemmisítésére a választási irodákban. A jegyzőkönyvek kivételével minden választási dokumentumot meg kell semmisíteni, a jegyzőkönyvek első példányait pedig a Magyar Nemzeti Levéltár fogja őrizni.

A választási eljárásról szóló 2013. évi törvény rendelkezik arról, hogy a választás után a szavazólapokat és egyéb dokumentumokat kilencven napig kell megőrizni a helyi választási irodákban, biztonságosan elzárva, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzájuk. A kilencvenedik napot követő első munkanapon, azaz most hétfőn, az iratokat meg kell semmisíteni, kivéve ha az adott választás eredményével kapcsolatban büntetőeljárás van folyamatban. Ebben az esetben az iratokat a jogerős lezárásig meg kell őrizni.

A megsemmisítésre kerülő dokumentumok között szerepelnek a szavazólapok, az ajánlóívek, a szavazóköri és külképviseleti névjegyzékek, valamint a mozgóurnát igénylők kinyomtatott jegyzékei.

További cikkek