Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Már kétszázötven hektárt érint a csöngei erdőtűz

10perc/MTI
2024. 09. 06.
Már kétszázötven hektárt érint a csöngei erdőtűz

Csönge határában 2024. szeptember 5-én kapott lángra az aljnövényzet majd a lángok egy ötvenhektáros fenyvesre is átterjedtek

A Csönge határában tomboló tűz oltásán csütörtök dél óta dolgoztak megfeszített erővel a tűzoltók.

A Vas vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint délután és kora este újabb egységek érkeztek a helyszínre, ahol már kétszázötvenen dolgoztak, erőgépekkel és lajtos kocsikkal segítették a munkát, amelyet a vasi katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatóhelyettese és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányított.

A munkálatok a Csönge és Kenyeri közötti területre összpontosultak.

A község határában előbb a száraz fű és az aljnövényzet kapott lángra, majd a lángok egy ötvenhektáros fenyvesre is átterjedtek, a fák lombkoronáját is elérték.

Korábbi tájékoztatás szerint a tűztől egy ideig védeni kellett Csöngét és a község határában lévő sertéstelepet, ami sikerült. A helyszínen méréseket végzett a katasztrófavédelmi igazgatóság mobil laboratóriumának egysége, és drón segítségével a magasból is végeztek felderítést, még izzó részeket keresve.

Jelenleg az oltás utómunkálatait végzik a tűzoltók Vas vármegyében. 

Balogh Eszter főhadnagy elmondta: a tüzet csütörtök éjfél előtt néhány perccel körülhatárolták, a helyszínen azóta is dolgoznak, jelenleg 14 szerrel 38 tűzoltó végzi az utómunkálatokat. Még izzó részeket hűtenek, azt szeretnék megelőzni, hogy a területen újraéledjen a tűz.

A sárvári erdészettől és az Őrségi Nemzeti Parktól is érkeznek majd szakemberek, akik terepjárókkal járják be a területet, segítve a kutatást, illetve a drón is újra felszállt, így a magasból is figyelik a fejleményeket.

Az utómunkálatok hosszabb ideig is eltarthatnak.


Főkép forrása:
Katona Tibor/MTI

További cikkek