Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Elviselhetetlen hőségben tanulnak a gyerekek az iskolákban

10perc.hu
2024. 09. 04.
Elviselhetetlen hőségben tanulnak a gyerekek az iskolákban

A magyar iskolákban a tomboló nyári hőség miatt egyes tantermekben elviselhetetlen, akár 39 fokos forróság is kialakul, ami komoly egészségügyi kockázatot jelent a diákok és tanárok számára egyaránt.

A nyári kánikula alatt a régi belvárosi iskolák vastag kőfalai is átforrósodnak, így a tantermekben szinte elviselhetetlen hőség uralkodik. Az iskolaépületek, amelyek normál körülmények között hűvösek maradnak, most hőt sugároznak ki, ami a diákok és tanárok számára is rendkívül megterhelő. A tantermek többségében a hőmérséklet már napok óta nem csökken 30 fok alá, sőt, sok helyen 34-35 fokot mérnek, ami a koncentrációt és az egészségüket is veszélyezteti. 

A Blikk beszámolója szerint egyes tantermekben a hőmérséklet eléri a 39 fokot is, ami szinte elviselhetetlen környezetet teremt a tanuláshoz és a munkához egyaránt.

Egy budapesti szülő osztotta meg aggodalmait, miután gyermeke osztályában az utolsó tanítási órán 34,5 fokot mértek. A szaktanár úgy döntött, hogy ebben a környezetben már nem lehet hatékonyan tanítani, így inkább hazaküldte a gyerekeket. Ez nem egyedi eset: egyre több tanár érzi úgy, hogy ilyen körülmények között lehetetlen dolgozni, különösen úgy, hogy a legtöbb iskolában nincs klímaberendezés, és nem is várható, hogy hamarosan lesz - írta meg az ATV.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy az iskolai dolgozók között sokan már 50-60 évesek, és ők különösen érzékenyek a hőségre. Egy pedagógus így fogalmazott: „Ezt a poklot fiatalon, egészségesen sem lehet bírni.” Az extrém hőmérséklet nemcsak a felnőttekre, hanem a gyermekekre is veszélyt jelent, mivel a kisgyermekek hőháztartása még nincs teljesen kifejlődve, így ők könnyebben túlhevülhetnek.

Egy háziorvos megerősítette, hogy a hosszú ideig tartó 35-39 fokos hőség az egészséges szervezet számára is rendkívül megterhelő. A krónikus betegségekkel küzdők, az idősek és a kisgyermekek különösen veszélyeztetettek. A szakember szerint, ha a klimatizálás nem megoldható, legalább ventilátorokkal kellene enyhíteni a hőérzetet, hogy elkerüljék a súlyos egészségügyi problémákat.


Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Oktatás

További cikkek