Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Megszervezheti a határon kívüli egyéni választókerületeket a Fidesz a Válasz Online szerint

10perc.hu
2024. 08. 26.
Megszervezheti a határon kívüli egyéni választókerületeket a Fidesz a Válasz Online szerint

A Válasz Online értesülései szerint a kormányközeli szakértők komolyan vizsgálják a választókerületek lehetőségét, amivel a Fidesz még gyengébb belföldi eredmények esetén is megőrizhetné kétharmados többségét.

A Fidesz egy új választási rendszer bevezetésén gondolkodik, amely a határon túli magyarok számára külön egyéni választókerületeket hozna létre. Az elképzelés szerint hét új választókörzetet alakítanának ki a szomszédos országokban élő magyar állampolgárok számára, ami jelentősen növelné a Fidesz esélyeit a jövőbeni választásokon, még akkor is, ha Magyarországon gyengébben szerepelne a párt - írta meg a Válasz Online alapján a 24.hu.

A határon túli magyarok 2014 óta szavazhatnak a magyar választásokon, és szavazataik többsége eddig mindig a Fidesz-KDNP-t támogatta. Az új rendszerben a határon túli választók nemcsak pártlistára, hanem egyéni jelöltekre is szavazhatnának, ami biztosítaná a Fidesz számára a kétharmados többség megtartását, még alacsonyabb támogatottság esetén is. A lépéshez francia választási rendszer szolgálhat mintául, ahol a nem Franciaországban élő állampolgárok külön képviselőket választhatnak.

Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Fidesz

További cikkek