Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kinevezett igazgatók nélkül indul a tanév több magyar iskolában

10perc.hu
2024. 08. 16.
Kinevezett igazgatók nélkül indul a tanév több magyar iskolában

Szeptemberben több iskola is kinevezett igazgató nélkül kezdi meg a tanévet.

A Belügyminisztérium indoklás nélkül utasította el olyan igazgatói pályázatokat, amelyeket a tantestületek, szülők és diákok egyaránt támogattak – írta a Népszava. A visszautasítások miatt egyes intézményekben átmenetileg igazgatóhelyettesek veszik át a vezetést, de a helyzet megoldása még várat magára.

Ez történt többek között a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban, a kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnáziumban, a rákospalotai Kontyfa Általános Iskola és Gimnáziumban, a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolában, valamint a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnáziumban is. Ezek jellemzően olyan intézmények, ahol az elmúlt években rendszeresek voltak a tiltakozások, sztrájkok vagy polgári engedetlenségi akciók.

A Kölcsey Gimnázium korábbi igazgatójának, Fazekas Csabának pályázatát a tankerület és a minisztérium sem támogatta, ezért az intézményt átmenetileg az egyik igazgatóhelyettes vezeti tovább. Hasonló megoldás született a Károlyi Gimnáziumban is, ahol a tankerületi központ szerint rendezett körülmények között indul a tanév. A Kontyfa Utcai Általános Iskola vezetését is ideiglenesen a helyettes igazgató látja el, amíg nem találnak új igazgatót.

A székesfehérvári Vasvári Gimnázium korábbi igazgatójának, Horváth Józsefnek a leváltása után tüntetések is voltak a városban. Az iskola vezetését ideiglenesen egy köztiszteletben álló tanárra bízták. A bicskei Csokonai Általános Iskolában szintén igazgatóhelyettes vezeti az intézményt az őszi pályázatok elbírálásáig.


Az új igazgatói pályázatok benyújtására évente kétszer, tavasszal és ősszel van lehetőség, ami azt jelenti, hogy a tanév kezdete előtt nem tudtak mindenhol új igazgatót kinevezni. A tankerületi központok azonban azt ígérik, hogy mindent megtesznek a zavartalan tanévkezdés érdekében.

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom képviselője és a Kölcsey Gimnázium egykori tanára szerint az igazgatók kulcsszerepet játszanak az iskolai közösségek életében. „Az igazgató a közvetítő a tankerület és a tantestület között, ezért sem mindegy, hogy az állam meghosszabbított kezeként működik, vagy csakis az iskolai közösség érdekeit nézi és védi” – fogalmazott.

Miklós György, a Szülői Hang Közösség képviselője szerint az igazgatók személye a szülők bizalmára is hatással van: „Az, hogy egy olyan igazgató vezesse az iskolát, akit a tantestület is támogat és a diákok is szeretnek, a szülők szempontjából is fontos.” A Szülői Hang tavalyi felmérése szerint azonban a szülők 40 százaléka úgy érzi, hogy az igazgatótól szükség esetén nem kapja meg az elvárható segítséget.

A Belügyminisztérium közlése szerint a tavaszi eljárás során 384 iskolaigazgatói pályázat érkezett be, ebből 337-et fogadtak el, míg 47 esetben új pályázat kiírására lesz szükség.

Főkép forrása:
Bence Horváth Facebook oldala
Címkék:
#Oktatás

További cikkek