Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint kijavítják a hibásan számolt felvételi pontokat

10perc.hu
2024. 08. 12.
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint kijavítják a hibásan számolt felvételi pontokat

Az Oktatási Hivatalhoz több panasz érkezett a felvételi pontok téves számítása miatt.

Az Oktatási Hivatal (OH) idén több megkeresést kapott a felsőoktatási felvételikkel és az új pontszámítási eljárással kapcsolatban, amelyekben a diákok azt jelezték, hibásan számították ki a jelentkezéshez szükséges pontjaikat. Az OH ígéretet tett a hibák kijavítására, de arról nem szolgált pontos adatokkal, hány érintett jelezte már a problémát. Az OH közleménye szerint az új rendszer okozta bizonytalanság a felvételizők körében is érzékelhető volt - számolt be a Népszava.

Több jelentkező pontjai tévesen lettek kiszámítva, ami miatt előfordulhat, hogy egyesek nem kerültek be az első helyen megjelölt képzésekre vagy egyáltalán egyetemre. Az OH a Népszava kérdésére azt válaszolta, hogy azok, 

akiknek jogos az észrevétele, módosított besorolási döntést kapnak, és a korrigált pontok alapján a jelentkezés sorrendjében jelölt legkedvezőbb helyre kerülnek be. 

Azoknak, akik már jelentkeztek pótfelvételire, de a hibás pontszámítás korrigálása után mégis felvételt nyertek, a pótfelvételi eljárásból kikerülnek.

Az idei évben az egyetemek számára lehetővé vált, hogy maguk határozzák meg a pontszámítási feltételeket, beleértve a minimumponthatárokat és az emelt szintű érettségi követelményeket. A pontszámítás intézményenként és szakonként is eltérhet, ami bonyolultabbá tette a rendszert. Az OH elismerte, hogy az új szabályok miatt a felvételizők bizonytalanok voltak.

Az Oktatási Hivatal hangsúlyozta, hogy a felmerült problémákat kezelni kívánják, és törekednek a jelentkezők számára legmegfelelőbb megoldások megtalálására. 

További cikkek