Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Intéssel zárult Balog Zoltán ügye a református egyházban

10perc.hu
2024. 08. 09.
Intéssel zárult Balog Zoltán ügye a református egyházban

Balog Zoltán püspököt intésben részesítette a református egyház, komolyabb következmény nélkül.

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Bíróságának Elnöksége mindössze egy intésben részesítette Balog Zoltán püspököt, amiért egyesek szerint kényes társadalmi ügyekben nem tanúsított kellő körültekintést - számolt be róla az RTL. Az intésnek nincs konkrét következménye, mindössze felhívja Balog figyelmét arra, hogy szolgálati viszonya alatt nagyobb figyelemmel járjon el hasonló esetekben.

A döntés nyomán Vargha Anikó, a feljelentők egyike, aki korábban a tököli református gyülekezet kántora volt, kritikusan nyilatkozott a Szemlélek egyházi portálnak: „Nem tudom, a református egyháznál mi számít komolynak, ha a köztársasági elnök bukása, az államot irányító párt EP-listavezetőjének politikai visszavonulása, és egy több százezres Hősök terei tüntetés náluk csak a csekély társadalmi következmény szintjét üti meg.”

Vargha továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy a határozatot két hónap késéssel postázták a feljelentőknek, amit időhúzásnak tekint. „Feltehetőleg megvárták a júliusi uborkaszezont, amikor a többség inkább a nyaralásra összpontosít, remélve, hogy ilyenkor a hír nem ver komolyabb hullámokat a társadalomban” – fogalmazott.

Vargha szerint a határozatban Balog Zoltánt még dicsérték is: „Felsorolják az ő évtizedes derék cselekedeteit, miközben az Elnökség az elfogult médiáról panaszkodik egy hivatalos határozatban. Mintha semmi sem történt volna – mondta.

Az ügy hátterében egy korábbi konfliktus áll, amelyben Vargha Anikó több mint ezer társával közösen nyílt levélben követelte Balog Zoltán távozását a püspöki székből, miután őt egy Balogot kritizáló Facebook-poszt miatt elbocsátották állásából. 

Emellett a Magyarországi Református Egyház öt tagja júliusban levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, kérve, hogy fosszák meg Balogot rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti megbízatásától, de válasz azóta sem érkezett.

Főkép forrása:
Novák Katalin Facebook oldala

További cikkek