Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kötelező vizsga várhat a pedagógusokra a Nemzeti alaptantervből

10perc.hu
2024. 08. 07.
Kötelező vizsga várhat a pedagógusokra a Nemzeti alaptantervből

A Belügyminisztérium egy új rendelet-tervezete szerint a pedagógusoknak, tanítóknak és óvodapedagógusoknak kötelező tíz órás online képzésen kell részt venniük a következő tanévben.

A képzés célja, hogy a pedagógusok „megújítsák” ismereteiket a Nemzeti alaptanterv és az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatban - írta a Népszava.

A képzést Pintér Sándor belügyminiszter írhatja elő, és a tervek szerint azt 2024. szeptember 1. és 2025. január 31. között kell teljesíteni. A programot az Oktatási Hivatal szervezi meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) bevonásával. A képzés távoktatás formájában valósul meg és az NKE által működtetett informatikai továbbképzési rendszerben kell teljesíteni.

A tanároknak a képzés végén húsz kérdésből tizenötre kell helyesen válaszolniuk a sikeres teljesítéshez. Ha az első vizsga sikertelen, azt még két alkalommal meg lehet ismételni. Az eredmények figyelembe lesznek véve a pedagógusok szeptembertől induló teljesítményértékelésénél is. Az új előírások nem vonatkoznak a szakképzésben szakmai tantárgyat oktató tanárokra.

Az indoklás szerint a képzés célja, hogy „a pedagógus hivatása gyakorlása során alkalmazott tartalomszabályozókra vonatkozó ismereteit időről-időre megújítsa”.

A tervezet továbbá szabályozza a pedagógusok iskolai mobiltelefonhasználatát is. Az előírások szerint a tanórai és egyéb foglalkozások ideje alatt, valamint a tanulói felügyelet ellátása során a mobiltelefon és más digitális eszközök használata csak nevelési-oktatási célokra engedélyezett. Kivételt képeznek az iskolán kívüli programok vagy a veszély, szabálysértés vagy bűncselekmény elhárítása és segítségkérés esetén történő használat.

Címkék:
#Oktatás

További cikkek