Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kiderült, hogy miért van kevesebb narancslé a magyar Fantában

10perc.hu
2024. 08. 02.
Kiderült, hogy miért van kevesebb narancslé a magyar Fantában

Korábban derült ki, hogy a magyarországi Fantában kevesebb narancslé kerül, mint például Olaszországban.

A magyarországi Fanta kevesebb narancslét tartalmaz, mint más országokban kapható változatok, és ennek alapos oka van. A Pénzcentrum videoblogja, a CashTag most szakértővel vizsgálta meg a kérdést, hogy pontosan mi áll a háttérben.

A Magyarországon kapható Fanta narancsízű üdítőiben továbbra is kevesebb a narancslé, mint más országokban. Két héttel ezelőtt egy olvasói jelzés alapján kiderült, hogy az Olaszországban kapható Fantában jóval magasabb a gyümölcstartalom, mint a hazai boltokban. Az ügy kapcsán több politikus is megszólalt, például Lázár János, az építési és közlekedési miniszter, éles hangú írásban kritizálta a multicégeket és a hazai kereskedőket, még törvénymódosítást is kilátásba helyezve. Az Országos Kereskedelmi Szövetség viszontválaszában kérte ki magának, hogy belekeverjék a kereskedőket az ügybe.

A CashTag videoblogban Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője elmondta, hogy a jól ismert élelmiszeripari termékek nem mindenhol ugyanolyanok. A multicégek igyekeznek csökkenteni költségeiket azzal, hogy az adott ország ellátási területét a lehető legkisebbre szabják. Az ellátási láncok megszervezése helyben vagy szomszédos országokból történik, hogy csökkentsék a költségeket és folyamatos kapcsolatot tartsanak egy beszállítóval.

Európán belül is jelentős különbségek vannak a gyümölcstartalomban. Olaszországban, ahol a narancs megterem, jellemzően magas gyümölcslé-tartalommal állítják elő a Fantát. Görögországban 20%, Franciaországban 12%, Portugáliában 8%, Spanyolországban 6%, Magyarországon 5%, Angliában 3,7%, Németországban és Ausztriában pedig 3%-os gyümölcslé-tartalommal kerül forgalomba az üdítőital. Braunmüller Lajos szerint ez nem véletlen, hiszen Olaszországban és más mediterrán országokban nagy mennyiségben termelik a narancsot, amely olcsón és nagy tömegben elérhető, míg Magyarországon ez nem lehetséges.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szerint nem lehet eladni itthon úgy egy terméket, hogy azt mondjuk róla, megegyezik egy más országban árult ugyanolyan termékkel, ha jelentős eltérések vannak az összetételében vagy jellemzőiben. A Coca-Cola sem tagadta, hogy más a Fanta gyümölcstartalma, mint máshol, és erre a honlapjukon is figyelmeztetnek.

A teljes elemzés itt tekinthető meg:


Főkép forrása:
Emilian Robert Vicol/Flickr

További cikkek