Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Több diákszervezet is tiltakozik a mobilok kitiltása ellen

10perc.hu
2024. 07. 29.
Több diákszervezet is tiltakozik a mobilok kitiltása ellen

Akár már szeptembertől bevezetné a kormány a telefonok elvételét az iskolákban.

Négy diákszervezet tiltakozik a kormány azon terve ellen, amely szerint az okoseszközöket, beleértve a mobiltelefonokat is, kitiltanák a tanórákról és még a szünetekben is elzárnák. A szervezetek szerint a digitális eszközök nélkülözhetetlenek a mindennapi tanulásban és az oktatási fejlesztések, mint például a KRÉTA rendszer és a digitális tankönyvek is ezen eszközök használatát támogatják - közölte a hvg.

A lap szerint a kormány már elkészítette a tiltólistás eszközök és tárgyak felsorolását, amelyet szeptembertől bevezetnének. Ez alapján az új tanévtől kezdve az oktatási intézményekbe és kollégiumokba a diákok nem vihetnek be energiaitalt, kést, fegyvert, valamint az okosórákat és mobiltelefonokat egész napra elzárnák.

A mobilok kitiltása ellen tiltakozik az Országos Diáktanács, a Fővárosi Diákönkormányzat, az Egységes Diákfront és az ADOM Diákmozgalom. Úgy vélik, hogy az eszközök tiltása helyett integrálni kéne őket az oktatásba, mivel a telefonok és laptopok használata segíti a tanulást, és a mobiltelefon segélyhívásra is alkalmas.

A kormány többféle kategóriát vezetne be az oktatási intézményekben. A „tiltott tárgyak” listájába tartozna minden közbiztonságra veszélyes eszköz, valamint olyan tárgyak, amelyek birtoklása a szabálysértési törvény vagy a Büntető törvénykönyv szerint büntetendő, és minden olyan termék, amit 18 év alattiak nem vásárolhatnak. Ide tartozik például a 8 cm szúróhosszúságú vagy vágóélű szúró- vagy vágóeszköz, dobócsillag, rugóskés, felajzott íj, szigonypuska, parittya, csúzli, ólmosbot, gázspray, elektromos sokkoló, zárnyitó szerkezetek, alkohol, dohánytermék, energiaital és kábítószer. A „használatában korlátozott” tárgyak kategóriájába tartoznak a telekommunikációs eszközök, különösen a mobiltelefonok, a kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internetelérésre alkalmas okoseszközök. Ide tartozna a digitális vagy analóg fényképezőgép, a diktafon, az okosóra és az e-könyv-olvasó is.

A kormány engedélyezné a nem tiltott, hanem korlátozottan használható eszközök birtoklását és használatát az igazgató vagy a pedagógus engedélyével. Ezeket pontosan rögzíteni kell a tanulmányi rendszerben, ideértve a birtoklás és használat célját, az engedély érvényességének időtartamát és a birtokolható tárgyat. Így bizonyos digitális eszközök, mint a laptopok, tabletek és mobiltelefonok tanulási célból továbbra is használhatók lehetnek egy-egy tanórán.

A mobilokra vonatkozó korlátozás ötlete tavaly merült fel Csák János kulturális miniszternél, bár akkor a Belügyminisztérium határozottan cáfolta ezt. Azóta Csák János lemondott, a korlátozás bevezetése mégis napirendre került.


Címkék:
#Oktatás

További cikkek