Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Jelentősen nőtt a kereslet a szamárköhögés elleni vakcinára Magyarországon

10perc.hu
2024. 07. 18.
Jelentősen nőtt a kereslet a szamárköhögés elleni vakcinára Magyarországon

Magyarországon jelentősen megnőtt az igény a szamárköhögés elleni oltóanyagra Müller Cecília tisztifőorvos nyilatkozata után, aki a várandósoknak és időseknek ajánlotta az oltás frissítését.

A TV2 reggeli műsorában Müller Cecília kiemelte, hogy az újszülötteknél és kisgyermekeknél a szamárköhögés légzéskimaradással járhat, ami halálos is lehet. Ezért javasolta, hogy a nők a várandósság utolsó harmadában kérjék az ismétlő oltást, amely a megszületendő babát is védi - számolt be róla a nepszava.hu.

„Felnőttkorban és oltott közösségben jellemzően enyhén zajlik le a szamárköhögés, és mivel baktérium okozza, antibiotikummal jól kezelhető” – mondta a tisztifőorvos.

Habár január óta növekvő számú megbetegedést tapasztaltak, Müller Cecília most először beszélt nyilvánosan az ügyről, illetve a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ korábban azt közölte: „Még mindig van olyan megye, ahonnan nem jelentettek beteget, így országos járványról nem beszélhetünk.”

Június végén a járványügyi hivatal tájékoztatta az orvosokat a szamárköhögés tüneteiről és kezeléséről, valamint a megelőzési javaslatokról. A dokumentum szerint a felnőtt lakosságnak tízévente ajánlott a diftéria-pertussis-tetanusz védőoltás ismétlése és a várandósokat lehetőleg a szülés előtt minimum két héttel be kell oltani.

A csecsemők két hónapos korukban kapják az első védőoltást, ezért az ő védelmük érdekében ajánlott, hogy a családtagok és közeli hozzátartozók még a gyermek születése előtt, illetve az újszülött meglátogatása előtt minimum két héttel oltassák be magukat.

Növekvő vakcinaigény

Június végén a Portfólió arról számolt be, hogy tartósan hiánycikk a szamárköhögés elleni oltóanyag. Akkor a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ helyettesítő vakcina beszerzését ígérte, azonban készletek korlátozottak és az utánrendeléskor derül ki, hogy a nagykereskedő tud-e szállítani.

Az oltóanyag ára patikánként változik, mivel nem támogatott gyógyszer, ára 12 500 és 15 500 forint között mozog.

Kaló Tamás, a Phoenix Pharma Zrt. vezérigazgatója közölte, hogy szerdán egy nagyobb szállítmány érkezett a raktáraikba, mely két hétre elegendő vakcinát tartalmaz. Az utóbbi időszakban a patikák igénye a szamárköhögés elleni oltóanyag iránt megháromszorozódott és az elmúlt másfél hónapban több ezer rendelés futott be hozzájuk.

Főkép forrása:
MTI/Balázs Attila

További cikkek