Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Bedurvult a kánikula, több mint 10 ezer vonat késett

10perc.hu
2024. 07. 18.
Bedurvult a kánikula, több mint 10 ezer vonat késett

A rendkívüli hőség komoly kihívás elé állította a MÁV-ot, ami nemcsak a vonatok meghibásodásában mutatkozott meg, hanem a közlekedési időtervek megváltozásában is.

Az RTL.hu által megszerzett információk szerint a hőségriadó első tíz napjában több mint 35 ezer járat indult el, és bár a MÁV szerint a járatok 70 százaléka időben közlekedett, több mint 10 ezer esetben voltak késések. Lapunk korábban megírta, hogy a MÁV-VOLÁN csoport tájékoztatta utasait az extrém hőség miatti kockázatokra és tennivalókra, azonban mégsem csökkent az utasok száma.

A vasúttársaság kommunikációs igazgatósága hangsúlyozta, hogy a hőség miatt bekövetkező meghibásodások miatt szükség volt pótlásokra, amelyek során klímás autóbuszokat biztosítottak az utasok számára. Az adatok szerint 560 vonat maradt el vagy indult pótlással, ami jelentős kihívást jelentett a vasúti közlekedés számára.

Szalma Botond közlekedési mérnök szerint a vasúti közlekedésben tapasztalható problémák mélyebb gyökereit is meg kell vizsgálni. Kritikájában kiemelte, hogy a vasúti járműpark nagy része túlkoros, és a hosszú távú infrastrukturális fejlesztések elmaradása tovább súlyosbítja a helyzetet. 

"30 év alatt legalább klímaberendezéseket lehetett volna szerelni még a régi kocsikba is, amiket használtan veszünk. Lehetne képezni a vasutasokat, és olyan nincs, hogy azért van menetrend, hogy megsértsük"

 - tette hozzá.

A MÁV válaszában arra is rámutattak, hogy a hőhatás nemcsak a járműveket, hanem a felsővezetékeket is érinti, ami növeli a meghibásodások kockázatát. Emiatt szükségessé válhatott sebességkorlátozás bevezetése biztonsági okokból.

Az elmúlt napokban többször is előfordultak súlyos késések és járattörlések, ami komolyan befolyásolta az utazóközönséget. A szakértői vélemények szerint a jövőbeni fejlesztések és a rendszeres infrastrukturális karbantartások elengedhetetlenek a vasúti közlekedés megbízhatóságának növelése érdekében.

Főkép forrása:
MÁV Facebook oldal
Címkék:
#MÁV

További cikkek