Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Már a MÁV is figyelmezteti utasait a pusztító hőség miatt

10perc.hu
2024. 07. 15.
Már a MÁV is figyelmezteti utasait a pusztító hőség miatt

A MÁV közleményben hívta fel az utasok figyelmét az extrém hőség miatti kockázatokra és tennivalókra.

A MÁV-VOLÁN-csoport hivatalos közleményben hívta fel a figyelmet az extrém hőség által okozott kihívásokra a vasúti közlekedésben. 

A tartós hőség nemcsak az elavult vasúti járműveket és berendezéseket érinti hátrányosan, hanem a pálya szerkezeti elemeiben is károkat okozhat, amelyek akár a forgalombiztonságot is veszélyeztethetik.

Főbb intézkedések és tanácsok az utasok számára:

1. Utazás szükségességének mérlegelése

A vasúttársaság azt javasolja, hogy különösen az egészségügyileg veszélyeztetett utasok csak a legszükségesebb esetekben induljanak útnak. Az utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről és a bevezetett korlátozásokról a MÁV és a Volánbusz online felületein, telefonos ügyfélszolgálatán vagy az állomásokon.

2. Alternatív közlekedési lehetőségek

Az egészségügyileg veszélyeztetett utasok számára javasolt a helyközi buszszolgáltatások igénybevétele. A vármegye- és országbérletek érvényesek a Volánbusz járatain is, amelyek 84 százaléka klímaberendezéssel van felszerelve.

3. Vízosztás

A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt a MÁV-START palackozott vizet oszt a főbb budapesti és vidéki vasútállomásokon. A Volánbusz munkanapokon ásványvizet biztosít a Népliget autóbusz-állomáson és a nagyobb forgalmú megyeszékhelyi buszállomásokon. Az utasoknak javasolt, hogy elegendő mennyiségű ivóvízzel induljanak útnak.

4. Klímaberendezések karbantartása

A MÁV kiemelten figyeli a klímaberendezésekkel felszerelt járművek előhűtését és folyamatosan ellenőrzi a berendezések működését. A rendkívüli terhelés miatt bekövetkező meghibásodásokat lehetőség szerint azonnal javítják. Az újabb gyártású járművek (pl. FLIRT, KISS, Talent) klímaberendezései jellemzően az igényeknek megfelelően működnek, azonban a régebbi járművek légjavító berendezései nem mindig képesek megfelelően lehűteni a levegőt a szélsőséges hőségben.

A felhívás részleteit közösségi oldalukon is megosztották:


Műszaki problémák kezelése

Az extrém hőség a vasúti pályában és a felsővezetékekben is komoly károkat okozhat. A sín hőmérséklete elérheti az 50-60 Celsius-fokot, ami deformálhatja a pályát. Ilyen esetekben a vasúttársaság sebességkorlátozásokat vezethet be a biztonságos közlekedés érdekében. A felsővezetékek hőtágulása növeli a szakadás és a meghibásodás kockázatát. A MÁV szakemberei folyamatos készenlétben állnak, hogy azonnal beavatkozzanak és javítsák a felmerülő problémákat.

A MÁV-VOLÁN-csoport elkötelezett amellett, hogy mindent megtegyen az utaskomfort és a dolgozók munkakörnyezetének javítása érdekében. Köszönetet mondanak az utasok türelméért és a dolgozók helytállásáért az extrém hőségben.

Főkép forrása:
MÁV Facebook
Címkék:
#MÁV

További cikkek