Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Magyar Péter kifejtette véleményét a magyar európai uniós elnökségről

10perc.hu
2024. 07. 17.
Magyar Péter kifejtette véleményét a magyar európai uniós elnökségről

Magyar Péter többek között Orbán Viktor békemissziójáról és a magyar európai uniós elnökségről nyilatkozott.

Magyar Péter, a Tisza Párt politikusa végül elfogadta helyét az Európai Parlamentben (EP), annak ellenére, hogy a választási kampányban mást ígért. Az első strasbourgi munkanapján készült interjúban kifejtette, mennyire fontos számára a nemzetközi kapcsolatépítés, és hogy a Tisza Párt választási eredményei jelentős figyelmet keltettek Európában. Számos külföldi politikussal tárgyalt, többek között a szlovák ellenzék vezetőjével és Donald Tusk lengyel miniszterelnök környezetével - közölte a 444.

Magyar elmondta, hogy Tarr Zoltán vezeti a Tisza EP-delegációját, neki szabad kezet adott, és az ő felelőssége lesz, hogy a tiszás EP-képviselők a párt otthoni politikájával összhangban politizáljanak Brüsszelben és Strasbourgban. Korábban arról beszélt, hogy hazahozza a befagyasztott uniós forrásokat, nem mezei EP-képviselőként, hanem a magyar ellenzék vezetőjeként. Ez azonban nem lesz egyszerű, mert Brüsszelben sokan haragszanak a magyar kormányra.

Magyar szerdán találkozik Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, hogy az uniós forrásokról tárgyaljon. Hangsúlyozta, hogy a helyreállítási alap pénzeinek megszerzésére nincs sok idő, és fontos lenne megoldást találni. A források feloldását korrupciós feltételekhez kötné, és azt várja a Bizottságtól, hogy "a politikai dolgokat engedje el", és ne a források kezelésével próbálja megváltoztatni a magyar demokráciát. Úgy gondolja, hogy senki sem akarja Brüsszelben megfosztani a magyar embereket ezektől a pénzektől.

Az EP tavasszal beperelte a Bizottságot, mert szerintük von der Leyen háttéralkut kötött Orbán Viktorral, hogy a magyar miniszterelnök ne blokkolja az Ukrajnának szánt uniós támogatásokat. Magyar ezt a pert "buta döntésnek" tartja. Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke, aki a Tisza új pártcsaládját vezeti, szintén támogatta a pert. Magyar többször is beszélt Weberrel, és elmondta neki, hogy szerinte nem jó a Néppárt Magyarországgal kapcsolatos narratívája, mert csak tovább segíti Orbánt az áldozatpózban.

Magyar Péter szerint Orbán békemissziója őszintétlen, bár önmagában nem gond, hogy tárgyal a világ vezetőivel. Azonban kritizálta, hogy Magyarország, mint soros uniós elnök, nem ítélte el azonnal az orosz rakétatámadást egy kijevi gyerekkórház ellen. Szerinte jó lenne, ha Orbán beszámolna a békemisszió részleteiről, hogy kiderüljön, elmondta-e Putyinnak, hogy ne bombázzon gyerekkórházakat vagy ne öljön civileket. A békemisszió komoly felháborodást váltott ki a nyugati politikusok körében, és emiatt az uniós biztosok bojkottálják a magyar elnökség informális Tanács-üléseit, valamint négy tagállam bejelentette, hogy nem küldi el minisztereit a találkozókra. Magyar Péter sajnálja a történteket, mert szerinte a soros uniós elnökség nagy lehetőség Magyarország számára, amelyet azonban nem tud kihasználni, és a fejlemények miatt csak még rosszabb lesz az ország megítélése az Unióban.

A teljes interjú itt tekinthető meg:


Főkép forrása:
Magyar Péter (Facebook)

További cikkek