Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Már az Európai Ügyészség is vizsgálja a lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyét

10perc.hu
2024. 07. 15.
Már az Európai Ügyészség is vizsgálja a lombkorona nélküli lombkoronasétány ügyét

Bár Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek, mégis az a belső döntés született, hogy az uniós források tekintetében mindig van hatásköre. 

Az Integritás Hatósághoz (IH) 2022 novemberi megalakulása óta összesen 324 bejelentés érkezett, derül ki a Népszava információiból. Ezen esetek közül 40 alkalommal indítottak vizsgálatot, melyekből 10 ügyet sikeresen lezártak.

A lezárt esetek 80 százaléka vagy hivatalos eljárás kezdeményezésével (pl. a Gazdasági Versenyhivatalnál), vagy feljelentéssel zárult. A fennmaradó két esetben, ahol nem tudták egyértelműen megállapítani a visszaélést, az Irányító Hatóságot tájékoztatták, hogy informálják az IH-t a fejleményekről. Ennek oka, hogy a vizsgálat idején az ügy még nem állt olyan szinten, hogy konkrét megállapítást lehessen tenni.

Egy különösen érdekes eset a nyírmártonfalvi lombkorona sétány ügye, amely a híresztelések szerint lombkorona nélkül épült meg. Ez az ügy eljutott az Európai Ügyészségig, ahol jelenleg is zajlik a vizsgálat.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója és az Integritás Hatóság korrupcióellenes munkacsoportjának tagja a lapnak nyilatkozott: 

„Ez egy áttörést jelentett, mivel Magyarország nem tagja az Európai Ügyészségnek, ezért elméletileg nem kötelező számukra az eljárás. Azonban belső döntés alapján az uniós források tekintetében mindig van hatásköre az Európai Ügyészségnek.”


Főkép forrása:
Hadházy Ákos Facebook oldala

További cikkek