Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Van olyan pedagógus, aki 2022 óta várja a Covid-pénz, amit az Orbán kormány ígért

10perc.hu
2024. 07. 11.
Van olyan pedagógus, aki 2022 óta várja a Covid-pénz, amit az Orbán kormány ígért

Továbbra is gondot okoz a bürokratikus eljárásrend a pedagógusok számára, akik csak most kapták meg a koronavírus járvány alatt ígért táppénz-kiegészítést.

Több pedagógus csak az elmúlt hetekben kapta meg azt a táppénz-kiegészítést, amit még 2022-ben igényeltek koronavírusos megbetegedés miattértesült a Népszava. Egy érintett tanár elmondta, 

hogy 2022 januárjában került karanténba, és csak most, két és fél évvel később utalták át neki a teljes összeget.

A tanár hozzátette, hogy több kollégája is hasonlóképp járt; van, aki már meg is feledkezett róla, így meglepetésként érte a váratlan táppénz-utalás.
A 2020 szeptemberében bejelentett 100 százalékos táppénzt azonban a pedagógusok csak két részletben kaphatták meg: először a fizetésük 60 százalékának megfelelő táppénzt, a maradék 40 százalékot pedig csak azután, hogy a hatóságok befejezték a megbetegedéssel kapcsolatos eljárást. 

Az igénylés folyamata sem volt egyszerű: bizonyítani kellett, hogy a munkahelyükön fertőződtek meg, és csak a PCR-tesztek eredményeit fogadták el, az otthoni teszteket nem. A pedagógusoknak a háziorvosok megfelelő kódszámon történő regisztrációja mellett a tankerületi központok által kiadott, kontaktszemélyekkel kapcsolatos kérdőíveket is ki kellett tölteniük.

A Kelet-Pesti Tankerületi Központ a késlekedést a bürokratikus eljárásrenddel magyarázta, mely szerint az eseteket a Nemzeti Népegészségügyi Központ Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztálya bírálja el. Ezt követően a munkavédelmi hatóság értesíti a Fővárosi Kormányhivatalt, amely továbbítja az információkat a Magyar Államkincstárnak és a tankerületi központnak. 

A Kelet-Pesti Tankerületben eddig mintegy 200 munkavállalónak fizettek 100 százalékos táppénzt, ami összesen 33,8 millió forintot jelent.

Az elmaradt kifizetések miatt több pedagógus bírósághoz fordult. Egy debreceni tanárnő nemrégiben 10,5 millió forintos kártérítést nyert a Debreceni Tankerületi Központ ellen. Az ügyvédje, Zeke László szerint a tanárnő először csak az elmúlt három év helyettesítései után járó összeget kérte, de miután ezt nem fizették ki, a munkáltató törvénysértése miatt azonnali hatállyal megszüntette jogviszonyát. A bíróság ítélete alapján a tankerületnek a helyettesítési díjon felül több millió forint végkielégítést és felmentési időre járó távolléti díjat is kamatostul meg kellett fizetnie.

További cikkek