Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Tovább folytatódik a zivatarokkal tűzdelt kánikula

10perc/MTI
2024. 07. 08.
Tovább folytatódik a zivatarokkal tűzdelt kánikula

Továbbra is fokozódó hőségre és elszórtan csapadékra számíthatunk.

A HungaroMet előrejelzése szerint a Skandináv-félsziget fölött ciklon örvénylik, amelynek hosszan elnyúló hidegfrontja a Kola-félszigettől a Baltikumon át egészen az Alpok és a Kárpátok vonulatáig húzódik, ennek vonulását felhősödés, valamint záporok, zivatarok kísérik. Fejlődő ciklon található az Atlanti-óceán fölött is, amelynek felhőzete hétfőn délelőtt érte el a Franciaország nyugati részét. A Földközi-tenger partvidékén, illetve Kelet-Európában magasnyomás hatására nagy területen zavartalan a napsütés, kis mennyiségben szaharai por is jelen van a magasban. A fentebb említett hidegfront választja el a kontinens északnyugati felét elárasztó hűvösebb, óceáni eredetű léghullámokat, a délkeletebbre teret hódító forró, afrikai eredetű légtömegtől.

A Kárpát-medence fölé a front előterében hétfőn még nedvesebb levegő áramlik, zápor, zivatar is várható, kedden azonban már jobbára száraz időre számíthatunk. A hőség folytatódik.

Estig a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható, elszórtan - nagyobb eséllyel a Dunától keletre - záporok, zivatarok még kialakulhatnak. Estétől a gomolyfelhők leépülnek, az ország nagy részén kiderül az ég és a csapadék is az ország döntő részén megszűnik. Északnyugaton viszont több maradhat a felhő, hajnalban ott még előfordulhat zápor, esetleg zivatar.

Kedden napos időre számíthatunk kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett, utóbbiakból legfeljebb elvétve alakulhat ki zápor, zivatar. A nappali órákban időnként megélénkül az északi, északkeleti szél, de zivatarok környezetében hétfőn átmenetileg erős, viharos széllökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 30 és 37 fok között várható.


Címkék:
#Időjárás

További cikkek