Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Nem kapott felhatalmazást Orbán Viktor moszkvai látogatására

10perc.hu/MTI
2024. 07. 05.
Nem kapott felhatalmazást Orbán Viktor moszkvai látogatására

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell bejelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az EU-tól moszkvai látogatására.

Orbán Viktor miniszterelnök nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, a magyar miniszterelnök semmilyen formában sem képviseli az EU-t - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pénteken.

Josep Borrell brüsszeli közleményében arra reagált, hogy július másodikai kijevi látogatását követően Orbán Viktor információk szerint pénteken Moszkvába látogat.

Az uniós főképviselő hangsúlyozta: Magyarország jelenleg uniós tagállamként december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Ez nem vonja maga után az unió külső képviseletét, amely állam-, illetve kormányfői szinten az Európai Tanács elnökének, miniszteri szinten pedig az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének felelőssége.

Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson - húzta alá.

Az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatos uniós álláspontot a tagállami vezetőkből álló Európai Tanács számos következtetése tükrözi. Ez az álláspont - mint írta - 

kizárja az EU és Vlagyimir Putyin orosz elnök közötti hivatalos kapcsolatfelvételt. 

A magyar miniszterelnök tehát semmilyen formában nem képviseli az EU-t. A magyar kormányfő moszkvai látogatására kizárólag a magyar-orosz kétoldalú kapcsolatok keretében kerül sor - emelte ki.

Érdemes emlékeztetni arra is, hogy Putyin elnök ellen elfogatóparancsot adott ki a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) gyermekek Ukrajnából Oroszországba történő erőszakos deportálásában játszott szerepe és háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a közösségi oldalára feltöltött üzenetében azt írta: "a megalkuvás (appeasement) nem állítja meg Putyint". Csak az egység és az elszántság nyitja meg az utat egy átfogó, igazságos és tartós béke felé Ukrajnában - húzta alá.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke üzenetében kijelentette: az EU soros elnökségének nincs felhatalmazása arra, hogy az EU nevében kapcsolatba lépjen Oroszországgal. Az Európai Tanács egyértelmű a tekintetben, hogy Oroszország az agresszor és Ukrajna az áldozat. Ukrajnáról semmilyen megbeszélés nem jöhet létre Ukrajna nélkül - szögezte le.

"Nem hiszem, hogy alkalmas lenne az idő oroszországi látogatásra, de mindenki azt tesz, amit akar" - reagált a magyar kormányfő moszkvai útjára Antonio Tajani olasz miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter.

Pártja, a Hajrá Olaszország! sajtótájékoztatóján ő is azt hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor Magyarország miniszterelnökeként (nem pedig az EU soros elnökeként" ment Moszkvába.

Putyin javaslata a háború befejezésére csak színjáték. Üdvözüljük a párbeszédet és a vitákat, de folytatjuk Ukrajna támogatását - mondta az olasz politikus az ANSA hírügynökség jelentése szerint.

Az Európai Unió üzenete világos, elítéljük Oroszország agresszióját, Ukrajna számíthat a szolidaritásunkra - hangoztatta a német kancellár Berlinben. Olaf Scholz szerint Vlagyimir Putyin "nem számíthat arra, hogy csökken a szolidaritás és a támogatás, akár azért, mert egyes országok költségvetési problámákkal küzdenek, akár azért, mert talán nem mindenütt van meg a politikai akarat".

A német kormányfő is hangsúlyozta, hogy nem a soros elnöki tisztet betöltő ország vezetője, hanem Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hivatott ellátni az EU külpolitikai képviseletét.

Orbán Viktor közösségi oldalán ma délután elárulta miért ment Moszkvába: "Béke nem lesz magától, a békéért tenni kell. Ezért jöttünk Moszkvába".


Főkép forrása:
Orbán Viktor Facebook oldal

További cikkek