Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Július 9-éig kell eltávolítani a választási plakátokat

10perc/MTI
2024. 06. 26.
Július 9-éig kell eltávolítani a választási plakátokat

A jogszabály értelmében július 9-én 16 óráig kell eltávolítani a 2024. június 9-i helyi önkormányzati, nemzetiségi önkormányzati és európai parlamenti választásokra kihelyezett plakátokat.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) közleménye szerint: "A választási eljárásról szóló törvény szerint a szavazást követő 30 napon belül, vagyis legkésőbb július 9-én 16 óráig köteles eltávolítani a választási plakátot az, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték." Amennyiben a határidő eredménytelenül telik el, a választási bizottságoknak nincs hatáskörük döntést hozni, így bírság kiszabására sincs lehetőség.

A választási plakátok eltávolításával kapcsolatos szabályok értelmezésére a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 2014-ben iránymutatást adott ki. A 13/2014. NVB iránymutatás szerint a helyi önkormányzatok rendelkeznek hatáskörrel a jogkövetkezmények alkalmazására a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontja alapján.

Összefoglalva, a választási plakátok határidőn túli eltávolítása és az eltávolítás költségeinek viselése az önkormányzatok feladata és hatásköre.

Főkép forrása:
MTI/Koszticsák Szilárd

További cikkek