Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Több mint kétszeres kapacitással dolgozik a rendőrség nyáron a Balatonnál

10perc/MTI
2024. 06. 24.
Több mint kétszeres kapacitással dolgozik a rendőrség nyáron a Balatonnál

A nyári szezonban több mint kétszer annyi rendőr teljesít szolgálatot a Balatonnál, mint év közben - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Tihanyban.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a kormánynak kiemelten fontos, hogy minden turista biztonságban érezze magát a Balatonnál és minden más kiemelt turisztikai területen. Ezért a Balatonnál nyáron nagyobb a rendőri jelenlét a bűncselekmények megelőzése, a közlekedés biztonságának fenntartása és az emberek védelme érdekében - tette hozzá.

Százezer lakosra vetítve Ausztriában kétszer, Németországban két és félszer annyi bűncselekmény történik, mint Magyarországon. Ez azt mutatja, hogy sokkal nagyobb biztonságban van egy külföldi turista is, ha Magyarországra érkezik nyaralni - mutatott rá az államtitkár.

Rétvári Bence tájékoztatása szerint a nyári szezonban átlagosan több mint 150 rendezvényt biztosít a rendőrség. Ezek között van például a Balaton Sound, a Strand Fesztivál, az EFOTT, az O.Z.O.R.A, a Kékszalag vitorlásverseny vagy a Művészetek Völgye, amelyek mind több tízezer embert vonzanak a térségbe.

Tavaly is eredményes volt a fokozott rendőri jelenlét a Balatonnál, hiszen 880 embert fogtak el, 1360 előállítás történt, és sikerült csökkenteni a halálos balesetek számát is. Emellett a vízirendészet hajóival több mint 300 embert mentettek ki a tóból tavaly nyáron - ismertette.

Vitályos Eszter kormányszóvivő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Magyarországon fontos szerepet kap a turizmus, a szektor százezer kis- és középvállalkozásnak, mintegy 400 ezer családnak biztosít megélhetést.

Örömét fejezte ki, hogy a turizmus mértéke tavaly már megközelítette, sőt néhány mutatóban meg is haladta a 2019-es csúcsévet. Az idei év első száz napjában pedig 15 százalékos turisztikai növekedés volt, a belföldi vendégek száma 12, a külföldieké 20 százalékkal bővült - jelentette ki.

A turisztikai szektor fejlődését a kormány folyamatosan támogatja, éppen egy 15 milliárd forintos pályázati rendszert nyitottak meg számukra.

Vitályos Eszter jelezte: turisztikai szempontból fontos az is, hogy mennyire biztonságos egy-egy térség, és a nyaralási célpontok kiválasztásakor a turistáknál a második helyen áll a közbiztonság.

Vancsura Miklós alezredes, balatonfüredi rendőrkapitány elmondta: az 1991-ben alakult Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság a turisztikai idényben a Balaton régióba tartozó négy vármegye - Fejér, Somogy, Veszprém és Zala - rendőri tevékenységét hangolja össze június 1. és szeptember 15. között, idén a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság irányításával.

Tájékoztatása szerint a rendőrség munkáját a Vízimentők Országos Szakszolgálata, a katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat, polgárőr-egyesületek, számos horgászszövetség, valamint az önkormányzatok is segítik.

A közbiztonság erősítése érdekében gyalogos, lovas, kutyás, kerékpáros és motoros járőrök is szolgálnak a parton, folyamatosan ellenőrizve a frekventált területeket - emelte ki.

A kommunikáció fontosságát hangsúlyozva Vancsura Miklós jelezte: a police.hu oldalon és a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Facebook-oldalán is folyamatosan frissülő hírekkel segítik a nyaralókat.

Főkép forrása:
MTI/Bodnár Boglárka

További cikkek