Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

A fizetésemelések ellenére is 4500 óvópedagógus hiányzik az oktatásból

10perc.hu
2024. 06. 20.
A fizetésemelések ellenére is 4500 óvópedagógus hiányzik az oktatásból

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a korábbi fizetésemelések ellenére is hatalmas hiánnyal küzdenek az oktatásban.

A pedagógusok fizetésemelése sem tudta megállítani a tanárhiányt Magyarországon, jelenleg 4500 óvodapedagógus hiányzik az oktatási rendszerből. A pedagógusok szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás szerint a kormány nem tett meg mindent a gyerekek alkotmányos jogainak teljesüléséért. A státusztörvény bevezetésével ugyan 32,2%-os béremelést kapott 140 ezer köznevelésben dolgozó pedagógus, azonban ez nem hozott jelentős változást a pedagógushiány megoldásában - közölte a Telex.

A Pedagógusok Szakszervezetének hagyományos tanévzáró sajtótájékoztatóján több pedagógus osztotta meg saját tapasztalatait. Vékony Tamásné, a PSZ óvodapedagógiai tagozatának vezetője elmondta, hogy az óvodai nevelést nem motiválta hosszútávon a béremelés. Az önkormányzatok nehezen döntötték el, hogyan osszák el a béreket, és sok helyen csak minimális emelést kaptak a pedagógusok. A nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők bérrendezése nem valósult meg, és több mint tízezer ilyen munkatárs hiányzik a köznevelésből, köztük 4500 óvodapedagógus. Vékony Tamásné szerint sok helyen egyetlen óvodai csoportot csak egy pedagógus és egy dajka lát el. A teljesítményértékelés szubjektív volta tovább rontja a helyzetet. Bedő Katalin, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanára szerint a béremelés nem valósult meg egységesen, és az alapítványi, egyetemi fenntartású középiskolákban különösen nehéz volt kiharcolni az ígért béreket. 

A tanárhiány továbbra is fennáll, és jelentős különbségek vannak az egyházi és az állami iskolák között.

A Nemzeti Alaptanterv (NAT) új követelményei is gondot okoznak. A magyar nyelv és irodalom órák számának csökkentése mellett a diákoknak több adatot kell megtanulniuk. Hende István általános iskolai tanár szerint 147 pedagógussal perelte be a szombathelyi tankerületet a rendkívüli munkaidőben elrendelt helyettesítések kifizetése miatt. Másodfokon megnyerték a pert, így három évre visszamenőleg kifizetik a helyettesítéseket. Németh Erika gyógypedagógus szerint sokan elhagyták a pályát, jelenleg egy gyógypedagógus jut egy 15 fős csoportra. A diagnózist kapott gyerekek számára nehéz megfelelő intézményt találni. Pataki Zsolt, a PSZ gyermekvédelmi tagozatának vezetője szerint a gyermekvédelemben is nagy problémák vannak. A szakellátásban közel 24 ezer gyerek van, és sok helyen nincs elegendő szakember. A gyerekek gyakran kerülnek lakásotthonokba, ahol jelentős részük szökésben van, és kapcsolatba kerül a droggal.


Címkék:
#Oktatás

További cikkek