Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Döntött az NVB: Karácsony Gergely nyerte meg a főpolgármester-választást

10perc.hu
2024. 06. 14.
Döntött az NVB: Karácsony Gergely nyerte meg a főpolgármester-választást

Az NVB az érvénytelen szavazatok újraszámolása után arra jutott, hogy Karácsony Gergely nyert 41 szavazattal.

Péntek délelőtt 9 órától kora délutánig tartott a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatok újraszámlálása, amelyet Vitézy Dávid kezdeményezett.

Először megállapítják az újraszámolt szavazás végeredményét, utána Vitézy Dávid kezdeményezéséről is döntenek, ő a szavazás megismétlését kérte a IV. és a VII. kerületben.

A Nemzeti Választási Bizottság ülése hivatalosan 17 órára volt meghirdetve, de késnek. Fél hat körül Nagy Attila az NVI elnöke azt mondta a teremben várakozóknak, hogy a Nemzeti Választási Bizottság előszűri az érvényesnek minősített szavazólapokat, de azt nem közölte, hogy ezzel mikor végeznek, türelmet kért.

Karácsony Gergely pár perccel öt óra előtt írta egy Facebook posztban hogy a szavazatok botrányos körülmények között történt újraszámolása után is megnyerte ezt a választást, de az NVB fideszes többsége megpróbálja átfordítani az eredményt:

„A tényadatok alapján a szavazatok botrányos körülmények között történt újraszámolása után is megnyertem ezt a választást. Most arról kapok híreket, hogy a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége olyan jogászkodásba kezdett, amivel megpróbálják átfordítani az eredményt. Most akarják elcsalni a választást. Gyertek 6-ra az Alkotmány utcába!.”

Karácsony Gergely 41 vokssal nyert Vitézy Dávid előtt

Az ülés végül pár perccel fél nyolc előtt kezdődött, ahol közölték hogy az eredetileg érvénytelen szavazatokból mennyi lett érvényes:

Grundtner Andrásra 53 érvényes volt,
Karácsony Gergelyre 112 érvényes szavazat volt,
Vitézy Dávidra 363 érvényes szavazat volt.

Ezek alapján több mint 500 érvényes szavazatot találtak a 24 ezer érvénytelen között a pénteki újraszámoláson.

Cservák Csaba NVB-tag megköszönte az NVB és az NVI munkáját, valamint azt mondta, hogy a magyar jogállamiságnak fontos része, hogy részletes munkát végeztek.

Szerinte is gyors volt a döntés az újraszámlálásról, de másnap vagy harmadnap is így döntöttek volna.

„Ez az újraszámlálás volt a biztosíték, ez a választási szervek függetlenségének biztosítéka” – mondta.

A 16 tagú bizottság mind a 16 tagja egyhangúlag szavazta meg, hogy Karácsony Gergely +41 szavazattal megnyerte a főpolgármester-választást.

Vitézy Dávid gratulált Karácsony Gergelynek

Vitézy Dávid Facebook posztban köszönte meg a Nemzeti Választási Iroda munkáját a mai újraszámlálás során.

Az újraszámlálás eredményéhez gratulált Karácsony Gergely főpolgármesternek. Úgy fogalmazott, hogy az eredmény végül gyakorlatilag döntetlen lett.

Közben pedig az NVB elutasította Vitézy indítványát arról, hogy a IV. és a VII. kerületben semmisítsék meg az eredményeket, és ismételjék meg a választást, az indokolás szerint azért, mert Vitézy nem tudta megfelelően alátámasztani ezt az előterjesztését.

Az LMP-s Csonka Krisztián ezzel nem értett egyet, de a bizottság többi 15 tagja igen. Lehel Zoltán felhozta, hogy a hatályos jogszabályoknak megfelelően húzták ki a szavazólapokról Szentkirályi Alexandra nevét, mert nincs rendelkezés arról, hogy milyen vastagsággal húznak ki egy jelöltet.

Főkép forrása:
Partizán/Youtube

További cikkek