Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Újraszámolják az érvénytelen szavazatokat a budapesti főpolgármester-választáson

10perc.hu
2024. 06. 13.
Újraszámolják az érvénytelen szavazatokat a budapesti főpolgármester-választáson

Újraszámolják az érvénytelen szavazatokat Vitézy Dávid fellebezésének köszönhetően.

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják a főpolgármester-választás során érvénytelennek nyilvánított szavazatokat Budapesten. A vasárnapi önkormányzati választáson 24 592 érvénytelen szavazatot adtak le, ami 76-szor több, mint Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti szavazatkülönbség. Az LMP és a kormánypártok által támogatott Vitézy ezért fellebbezett - közölte a Telex.

A bizottság 12-4 arányban döntött a szavazólapok újraszámlálásáról, és elrendelte a főváros összes szavazóköréből származó lezárt urnák felbontását és az érvénytelen szavazólapok átvizsgálását. Ez a folyamat nem peres eljárás, tehát a döntést a Nemzeti Választási Bizottságnak kell meghoznia, amelyet mind Karácsony, mind Vitézy megtámadhat a Kúrián.

Az LMP által támogatott jelölt már a választás estéjén jelezte, hogy szoros verseny esetén újraszámolást fog kérni. Karácsony Gergely 324 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást, amit Vitézy megfellebbezett. A bizottság csak konkrét szabálytalanságok esetén rendeli el az újraszámolást, amit bizonyítani kell. Vitézy egy vaskos mappával érkezett a Fővárosi Választási Irodához, mert szerinte nem volt egységes eljárásrend Szentkirályi Alexandra nevének eltávolítására a szavazólapokról. Ezen kívül úgy véli, hogy sok érvényes szavazatot érvénytelennek nyilvánítottak. Szerinte az NVI kézikönyve nem volt egyértelmű, hogy ha valaki Szentkirályi Alexandra és egy másik jelölt neve mellé is X-et húz, az érvényes szavazatnak számít-e.

Karácsony Gergely szerint mindenki jogosult a jogorvoslatra, de szerinte az érvénytelen szavazatok magas száma a Fidesz hibája, amiért az utolsó pillanatban léptette vissza a jelöltjét. Hozzátette, hogy Vitézy olyan fideszes választási delegáltak nyilatkozata alapján akarja újraszámoltatni az érvénytelen szavazatokat, akik vasárnap még aláírásukkal tanúsították azok érvénytelenségét.

Vitézy szerint a demokratikus választás alapja, hogy minden szavazatot meg kell számolni, és türelemmel várja az újraszámlálás eredményét, amit el fog fogadni.


Főkép forrása:
Vitézy Dávid (Facebook)

További cikkek