Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Így reagált Karácsony Gergely a róla készült hangfelvételre

10perc.hu
2024. 06. 12.
Így reagált Karácsony Gergely a róla készült hangfelvételre

Karácsony Gergely élőben reagált a Telex adásában többek között a róla kiszivárogtatott hangfelvételről.

Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterről szombat óta kering egy hangfelvétel az interneten, amelyen politikai ügyekről beszél informális hangnemben. A Kuruc.info által közzétett felvétel feltételzhetően  több időpontban és helyszínen készült, és összevágva tartalmazza Karácsony kijelentéseit politikai szövetségeseiről és ellenfeleiről. A főpolgármester szerint az ügy lényege, hogy Magyarország legfontosabb közvetlenül választott tisztviselőjeként őt folyamatosan lehallgatják - közölte a Telex.

A felvételen Karácsony Vitézy Dávidról, a korábbi LMP és kormány által is támogatott személyről beszél: „Én azon gondolkodom, hogy a Vitézyvel beszélek, ezt el kéne mondani, hogy ezt ő vállalja, akkor... akkor... én lapáttal fogjuk agyonverni. Olyan szinten hiú, hogy ez elképesztő. Ezért gondolom azt, hogy szerintem nagyon rosszul fogja viselni ezt a kampányt. És lehet, hogy ezt az orrára kéne kötni, hogy nem akarom megzsarolni, de na, mi lapáttal fogjuk verni.” Karácsony szerint ő hallható a felvételen, de jelentéktelennek tartja az elhangzottakat: „Őszintén szólva az, hogy ezeken a hangfelvételeken miket mondok, ennek a jelentősége tízes skálán egyes.” Hozzátette, hogy ezek a beszélgetések különböző helyzetekben történtek, és szerinte „ezek között akár évek is eltelhettek”.

Karácsony szerint az egész ügy lényege, hogy őt, Magyarország legfontosabb közvetlenül választott tisztviselőjét folyamatosan, szisztematikusan lehallgatják. A beszélgetések baráti körben hangzottak el, és néhányukat tudja rekonstruálni: „Olyan emberekkel beszélgettem, akik ezt biztosan nem rögzítették,” mondta, hozzátéve, hogy fel se merült benne, hogy ez „belsős lehallgatás” lett volna, és az egyik a zajok alapján lehet, hogy metrón hangzott el. „Ez nagyon súlyos bűncselekmény. Mindenki gondoljon bele abba, ha a barátaival beszélget, az milyen beszélgetés”, illetve abba, hogy „Magyarország egy olyan hely, ahol az ellenzék egyik nagyon fontos szereplőjét” folyamatosan, éveken át lehallgatják, ő ebben él öt éve. Karácsony szerint más hangfelvételek is előkerültek már, amelyek szintén bűncselekmények révén jöttek létre, és nem belső kiszivárogtatások voltak.

A Telex kérdésére Karácsony azt mondta, nem tesz feljelentést, mert „minek, ki fogja kivizsgálni?” Hozzátette, hogy nincs arra ideje, hogy Polt Péternek leveleket írogasson, és a propaganda azt fogja hazudni, hogy ez belső szivárogtatás. „Azt, hogy én mit mondtam, az teljesen érdektelen. Nem mondok benne semmit, ami lehet, hogy kicsit zaftos pletyka.” A Kemény Henrik bábművész ismert karakterétől átvett péklapátot se mondta ki (bár valójában a Vitéz László nevű báb serpenyővel üt-ver másokat), de elnézést kért, ha baráti körben „indulatosabban” beszélt. Hozzátette, hogy nem tud garanciát vállalni minden mondatára, amit a barátaival beszél, csak arra, hogy nem hozott olyan döntést, ami a közérdeket alárendelte volna a magánérdeknek. „Nyilván én egy nagypofájú gyerek vagyok, politikus vagyok, ez egy munkaköri ártalom.”

Karácsony arról is beszélt, hogy főpolgármesterré választása előtt minden irányból érkeztek hozzá megkeresések, de amíg ki nem választotta, mi számára az előnyös, nem mondott senkinek semmit, „és megvártam, honnan kapok jobb ajánlatot”. Szerinte azért most hozták nyilvánosságra a felvételt, mert megvárták, míg visszalép Szentkirályi Alexandra Fidesz-jelölt. A felvétel létét már hetekkel ezelőtt beharangozták.

Máshogy nem fog élni ezentúl, azt pedig nem tudja, biztonságos-e az irodája. Szerinte a falban sok jele volt anno, hogy voltak lehallgató készülékek. Amikor főpolgármester lett, „volt egy poloskátlanítás”. Később azt is elmondta, hogy nem hallgatja meg ezeket a felvételeket, „nem szánok rá időt ilyen marhaságokra”.

A teljes reakciót itt lehet megnézni:


Főkép forrása:
Karácsony Gergely (Facebook)

További cikkek