Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Nagy változások léphetnek életbe a magyar iskolákban

10perc.hu
2024. 06. 11.
Nagy változások léphetnek életbe a magyar iskolákban

A köznevelési törvény változtatásával több új szabály is életbe léphet az iskolákban.

A kormány a köznevelési törvény módosításával egységes szabályozást kíván létrehozni az iskolákban be nem vihető, illetve korlátozottan használható tárgyakra vonatkozóan. Ezzel megteremtik a lehetőséget a mobiltelefon iskolai használatának korlátozására - közölte a Portfolio.

 A hétfőn, a választás másnapján megjelent törvényjavaslat elfogadása esetén a kormány rendeletben fogja meghatározni azon tárgyak körét, amelyet a tanulók a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez, az egészséghez, az oktatás zavartalanságának biztosításához, valamint a köz érdekéhez és közbiztonsághoz tekintettel nem vihetnek be a nevelési-oktatási intézményekbe, vagy ezeket az eszközöket a megőrzőben és öltözőben lesznek kötelesek elhelyezni.

A törvényjavaslat indoklása szerint az iskolákban a közelmúltban a társadalom jogos felháborodását kiváltó esetek történtek a tanárokkal és diákokkal szemben. Ezek a verbális, vizuális és fizikai támadások az online és offline térben egyaránt előfordultak. A javaslat szerint a tanárok és az iskolaőrök jogosultságot kapnak arra, hogy a diák csomagját és tárolóhelyiségét átvizsgálhassák.

A jogalkotó külön kitér a mobiltelefonra, és megállapítja, hogy az iskolai mobiltelefon-használat jelentős mértékben eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, valamint az internetes zaklatásra is lehetőséget teremt. Jelenleg az iskolák házirendje rendelkezik erről a kérdésről, azonban az okostelefonok egyre nagyobb elterjedése miatt szükséges egy egységes szabályozás, amelyet minden intézményben alkalmazni lehet. A törvényjavaslat benyújtásával a kormány megteremtette a lehetőséget a telefon iskolai használatának korlátozására, a pontos részletek azonban később, kormányrendelet formájában derülnek ki. Az egyes iskolák felhatalmazásait a diákok okostelefon-használatának korlátozására vagy tiltására a kormány rendeletben határozza majd meg.

A téma már korábban is felmerült Magyarországon. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának tavaly októberi megszólalása alapján arra lehetett következtetni, hogy itthon nem várható radikális változtatás, de a BM hozzátette, hogy a mobil elektronikai eszközök negatívan befolyásolhatják a gyermekek társas és szociális viszonyait, vagy káros hatással lehetnek verbális kommunikációjukra. A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, Horváth Péter nem szorgalmazná a teljes tiltást, elmondva: „Az eszközök így vagy úgy, de mindenképp bejutnak az intézményekbe, a zéró tolerancia helyett inkább az optimális használatra kellene törekedni."

Címkék:
#Oktatás

További cikkek