Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Kilépett a Párbeszédből Tordai Bence

10perc.hu
2024. 06. 10.
Kilépett a Párbeszédből Tordai Bence

Tordai Bence kiválást a Párbeszédből Facebook-oldalán, a választások alatt osztotta meg.

Tordai Bence, a Párbeszéd korábbi frakcióvezetője, bejelentette kilépését a pártból. Vasárnap este a Facebook-oldalán osztotta meg, hogy a jövőben független ellenzéki országgyűlési képviselőként, a Budai Zöld közösség tagjaként folytatja politikai karrierjét. "Az elhatározás már korábban megszületett bennem: azután, hogy a Párbeszéd testületei úgy döntöttek: a párt a 2024-es EP- és a 2026-os országgyűlési választáson is a DK listáján indul" – írta.

Tordai elmondása szerint azért választotta június 9-ét, 19 óra 1 percet döntése bejelentésére, hogy ne árthasson Karácsony Gergely főpolgármester és más ellenzéki önkormányzati jelöltek kampányának. Hozzátette, hogy az EP-kampányban nem tudott együttműködni a Párbeszéddel, mivel úgy véli, a DK-val és MSZP-vel kötött megegyezés "nem összefogás, hanem önfeladás volt". A DK-MSZP-Párbeszéd közös listát nem támogatta sem a kampányban, sem szavazatával - közölte a Telex.

Tordai szerint a DK-val való elköteleződés a Párbeszéd részéről "végzetes stratégiai hiba volt, amely súlyosan roncsolja a párt önazonosságát és hitelességét". Véleménye szerint a Párbeszéd "matrica lett a DK bukósisakján", és a DK-val való összefogással sem a rendszerváltáshoz, sem a zöld-baloldali értékek hatékony megjelenítéséhez nem jutottak közelebb. Állítása szerint a párt intellektuálisan is kezdett kifáradni, amit az üres ellenzéki frázisok puffogtatása és az O1G-kommunikáció térnyerése is jelez. Kritikája szerint a Párbeszéd szervezeti és működési kultúrája nem méltó egy zöld párthoz, és nem alkalmas egy országos pártszervezet eredményes működtetéséhez. Amikor 2022 júliusában a párt társelnöke lett, célja egy erős, mozgalmi politikán alapuló pártműködés kialakítása volt, de a párt egésze ezt nem akarta átvenni. "A Párbeszéd egyre inkább, és a DK alá való betagozódással végképp alkalmatlanná vált a zöld ügy szolgálatára, ezért kell fájó szívvel otthagynom eddigi politikai otthonomat."

Véleménye szerint ma a zöld politikának nincs hiteles képviselete Magyarországon: "A két zöld párt egyike a Fidesz, másik a DK uszályába került. A zöld ügy ennél többet érdemel, és én azon fogok dolgozni, hogy középtávon felépüljön az eredményes zöld politika szervezeti bázisa."

Főkép forrása:
Tordai Bence (Facebook)

További cikkek