Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel

10perc/MTI
2024. 06. 05.
Napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel

A napos órák mellett a gomolyfelhőkből néhol záporok, zivatarok keletkezhetnek.

A HungaroMet Zrt. jelentése szerint Európa északnyugati részén ciklon örvénylik. Ez, illetve a hozzá kapcsolódó frontrendszer okoz csapadékos időjárást a Skandináv-félszigeten, a Brit-szigeteken és a Benelux-államokban. Kontinensünk keleti és középső részén sekély ciklonok találhatók, ami a helyi keletkezésű záporok, zivatarok kialakulásához nyújt kedvező feltételeket. A meleg légtömeg messze északra húzódott ebben a térségben, Szentpétervár térségében 30, Finnország déli felén 25-27 fok körüli csúcshőmérséklet is előfordul.

Európa más részein alapvetően száraz idő van, elsősorban a hegyekben alakulnak ki záporok, zivatarok, és mérsékelten meleg idő az uralkodó, többnyire 22, 27 fokot mérnek. Ugyanakkor Görögországban, Spanyolországban, valamint a Kaukázustól északra már kánikulai meleg van 32-35 fokos csúcsértékekkel.

Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé is pár fokkal melegebb levegő áramlik, de a hőmérséklet még alulról súrolja csak a 30 fokot. Lokális záporok, zivatarok továbbra is kialakulhatnak.

Szerda délután napos idő várható gomolyfelhőkkel, amelyekből főként a Dél-Alföldön, kisebb számban a Dunántúlon alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Éjszaka csökken a felhőzet, lecseng a csapadék-tevékenység, a legtöbb helyen kiderül az ég. Párássá válik a levegő, foltokban köd képződik, hajnalban északnyugaton lehet felhősödés, amiből kisebb zápor sem kizárt.

Csütörtökön is többórás napsütésre van kilátás a gomoly- és fátyolfelhők mellett, és elsősorban északon, valamint az Alpokalján fordulhat elő zápor, zivatar. Estétől csökken a csapadék esélye, de a Nyugat-Dunántúlra továbbra is besodródhatnak zivatarok. A déli, délnyugati szél napközben időnként megélénkül, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 16 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 25 és 30 fok között valószínű.



Címkék:
#Időjárás

További cikkek