Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Megközelítheti a Duna vízszintje hétvégére az alsó rakpartot

10perc.hu
2024. 06. 03.
Megközelítheti a Duna vízszintje hétvégére az alsó rakpartot

Az ország több pontján megemelkedhet a Duna vízszintje.

A Duna vízgyűjtőjén az elmúlt napokban lehullott és várható jelentős esőzések miatt árhullám érkezik a folyón. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közleménye szerint hétfő reggel 8 órától működésbe lépett az Országos Műszaki Irányító Törzs, és több mint 60 szakembert rendeltek át a tiszai vízügyi igazgatóságoktól a szigetközi Duna-szakaszhoz. Az OVF előrejelzései alapján a Duna vízszintje pénteken Nagybajcsnál III. fok közelében, hétvégén pedig Budapesten I. fok felett, az alsó rakpartot megközelítve fog tetőzni - közölte a Telex.

Az elmúlt 24 órában a Duna felső vízgyűjtőjén 10-18 milliméter eső esett, és a következő 48 órában további jelentős csapadék várható. Passau felett 5-20 mm, míg lejjebb 20-25 mm eső valószínű. Az előrejelzések szerint a következő hat napban több magyarországi helyszínen, köztük Komáromnál, Esztergomnál, Nagymarosnál, Budapesten, Bajánál és Mohácsnál I. fok feletti vízszint várható. Emellett a Murán Letenyénél, a Rábán Körmendnél és Győrött is az I. fokú szintet meghaladó vízszintre lehet számítani. A Tarnán a II. fokú árvízvédelmi készültségi szint feletti, míg a Zagyva alsó szakaszán, Jászteleknél az I. fokú szintet megközelítő vízállásra kell számítani.

A vízügy szakemberei folyamatosan nyomon követik a helyzet alakulását és az adatokat, hogy szükség esetén időben beavatkozhassanak.

További cikkek