Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Karácsony Gergely magabiztosan vezeti a főpolgármesteri versenyt Budapesten

10perc.hu
2024. 05. 28.
Karácsony Gergely magabiztosan vezeti a főpolgármesteri versenyt Budapesten

Karácsony Gergely magabiztosan vezeti a főpolgármesteri versenyt Budapesten, a Medián és 21 Kutatóközpont friss felmérése szerint.

A Medián és a 21 Kutatóközpont legfrissebb felmérése szerint Karácsony Gergely, Budapest jelenlegi főpolgármestere jelentős előnnyel vezeti a főpolgármesteri versenyt. A kutatás, amely május 17. és 22. között készült a HVG megbízásából, ezer szavazókorú budapesti lakost kérdezett meg.

A felmérés eredményei alapján a választani tudó budapestiek 46 százaléka Karácsony Gergelyre voksolna, míg Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP jelöltje, a második helyen áll 26 százalékkal. Vitézy Dávid 24 százalékon áll, és a Mi Hazánk jelöltje, Grundtner András, mindössze 4 százalékot kapna.

A főpolgármesteri teljesítménnyel kapcsolatos elégedettségi mutatók sem változtak az elmúlt hónapban. A budapestiek 53 százaléka véli úgy, hogy Karácsony jó vagy nagyon jó munkát végez, míg 43 százalékuk kritizálja a teljesítményét.

A felmérés rávilágított arra is, hogy a budapestiek nagy része nincs tisztában azzal, hogy az önkormányzati választások során több szavazatot is le kell majd adniuk.

A főpolgármesteri szavazat mellett négy további voksot is leadhatnak

Európai parlamenti, polgármesteri, egyéni képviselői és fővárosi közgyűlési listás szavazatot. A válaszadók mindössze 13 százaléka tudta magától felidézni az egyéni képviselői szavazatot, és csupán 3 százalék emlékezett a fővárosi listás szavazatra.

Amikor a válaszadóknak egy listából kellett kiválasztaniuk a szavazási lehetőségeket, valamivel jobb eredmények születtek: 36 százalékuk jelölte meg az egyéni képviselői szavazatot, és 20 százalékuk a fővárosi közgyűlésit.

A felmérés szerint a budapestiek véleménye markánsan ellenzéki, ám az ellenzéki voksok több lista között oszlanak meg. Jelen állás szerint a Szentkirályi Alexandra vezette Fidesz–KDNP lista a legnépszerűbb, 31 százalékkal. A Karácsony Gergely által vezetett Párbeszéd-Zöldek–MSZP–DK-listára 23 százalék, a Tisza-listára 16, a Baranyi Krisztina MKKP-listára 12, az LMP–Vitézy-listára 7, a Donáth Anna vezette Momentum-listára pedig 6 százalék szavazna. A Mi Hazánk listája 4 százalékkal maradna a bejutási küszöb alatt.

A budapestiek számára a főpolgármesteri szavazat a legfontosabb, ezt 41 százalék jelölte meg. Az európai parlamenti szavazat 34 százalékkal a második helyen áll, míg a polgármesteri voksot 9 százalék, az egyéni kerületi képviselői voksot 7 százalék, és a fővárosi közgyűlési voksot 2 százalék tartja a legfontosabbnak.

Az eredmények összességében azt mutatják, hogy a következő főpolgármesternek egy megosztott közgyűléssel kell majd együtt dolgoznia. A budapestiek jelentős része még nem teljesen tisztában a szavazási rendszer összes részletével, ami a választási kampány egyik fontos kihívása lehet a jövőben.

Főkép forrása:
MTI / Lakatos Péter

További cikkek